Sidney’s Quest

Sidney’s Quest

Review door Tijmen

👥 3-5 (12+) ⚙️ Worker Placement, set collection⏳30-60 minuten

De oude wijze Sidney gaat met pensioen. Buiten het feit dat er heel veel werkervaring verloren gaat betekent dit ook dat er een vacature vrijkomt: de positie van ‘Dorpsoudste’.
In dit bordspel voor 3-5 personen gaan spelers proberen zoveel mogelijk ervaringen op te doen. Wie daar het beste in slaagt mag Sidney opvolgen. Maar eerst moet er een boel werk verzet worden. Wat precies, dat kun je hieronder lezen.  

Houd je kosten en inkomsten bij met de draaiwielen op het playerboard
Er zijn 5 karakters. Voor elke spelerskleur 1

Kort speloverzicht
Het spel wordt gespeeld over 8 rondes waarin je zogenaamde ‘effort’ gaat inzetten waarmee je  verschillende acties kan uitvoeren. Deze effort komt in de vorm van 12 blokjes in jouw spelerskleur en zie dit als de werkuren die je zo efficient mogelijk wil gebruiken. Het zijn eigenlijk grondstoffen waarmee je de  verschillende acties kan uitvoeren. Het grootste gros van je effort ga je inzetten om op 1 van de 5 sporen vooruit te komen maar je kan het ook gebruiken om nieuwe doelen te verzamelen. Deze sporen staan voor het opdoen van allerlei ervaringen. Zo kan je bijvoorbeeld studeren of een eigen bedrijf beginnen. Alles wat je aandacht geeft groeit en geef je het een beetje meer aandacht dan groeit het nog harder. Hoe meer jij van je blokjes bij een specifiek spoor legt des te sneller je daar vooruit mag. Hier vind je ook interactie omdat er een maxima is aan het aantal effort dat op een locatie mag liggen dus je kan andere spelers blokkeren. Het hebben van verschillende baantjes is belangrijk in Sidney’s Quest. Het zorgt voor de nodige werkervaring om doelkaarten te vervullen maar het levert ook salaris op.  Hoe meer effort je steekt in je baantjes hoe meer salaris je krijgt uitbetaald. Een ronde komt ten einde als geen enkele spelers meer effort heeft om te plaatsen. Iedereen ontvangt zijn inkomen en betaald kosten voor het levensonderhoud. Na 8 rondes gaan alle spelers kijken welke doelkaarten ze hebben behaald en tellen de punten op. De speler met de meeste punten is de nieuwe dorpsoudste! 

Het mooie speelbord
Je kan ervaring op doen door het hebben van verschillende baantjes

Onze mening
Belangrijk om te vermelden dat dit een ‘preview uitgave’ is. Dit spel is namelijk nog niet uitgegeven maar kun je steunen via Crowdfundingpagina Kickstarter.com.
Het betekent dat het een vroege versie is van het spel en de uiteindelijk uitgave kan nog veranderen. 

Wat wij prachtig vinden aan Sidney’s Quest is hoe het eruit ziet. Het artwork is in een stijl die ons aanspreekt en bovenal enorm schattig. Deze preview uitgave is al van een mooie kwaliteit en bevat gave componenten. Het grote speelbord en de playerboards met draaiwielen zijn een lust voor het oog. Wel hopen we dat we de leuke karakters die het spel rijk is op meer plekken gaan tegenkomen, bijvoorbeeld op de doel- of baankaarten. Ze zijn nu namelijk alleen op de playerboards gedrukt.

De gameplay zelf vinden wij nog wat te vlak en hier mag naar onze mening nog aan gesleuteld worden. Tijdens onze potjes kwamen wij telkens tot het einde van elk spoor en dit gaf dus niet het gevoel dat we echt keuzes moesten maken hoe we onze effort wilde inzetten. Ook lijken de verschillende sporen teveel op elkaar en zien wij graag meer verschillende voordelen die je per spoor zou kunnen verdienen. Het vervullen van doelkaarten is de belangrijkste manier om punten te scoren. Deze doelen zijn vooral gebasseerd op hoe goed je het doet op de verschillende sporen. Je eindscore wordt daardoor voor een groot deel bepaald door hoe gelukkig je bent in het verzamelen van doelkaarten. Wat complexere doelen of meer variatie zou welkom zijn. Het geheel aan gameplay voelt ronde op ronde nog iets te repeterend aan. Kleine tweaks in de regels zouden het spel enorm helpen want er is zeker een hoop potentie.   

Reviewexemplaar

Tijdens het spel kun je een hoop baantjes verzamelen

 

De manier voor het halen van punten is het vervullen van doelkaarten