Pendulum – review

Pendulum – review

Review door Gerben

👥1-5 (12+) ⚙️ Worker placement , Real-time⏳ 90 minuten

Pendulum, het spel met zandlopers is een workerplacement spel dat in ‘real-time’ gespeeld wordt. Als nobele probeer je de tijd zo goed mogelijk te beheersen om de nieuwe heerser van Dünya te worden. Draai de zandlopers en plaats je werkers en misschien volg jij de koning op.

Het kleurrijke speelbord is een lust voor het oog

Kort speloverzicht
Het hoofdmechanisme in dit spel is ‘worker placement’ en dit houdt in dat je een werker plaatst om een actie uit te voeren. In Pendulum springen de 3 zandlopers die je gebruikt direct in het oog. Deze zandlopers hebben elk een eigen plek op het speelbord en geven aan welke acties beschikbaar zijn om je werkes te plaatsen. Staat er in een rij met actievakken geen zandloper dan kun je een werker plaatsen. Als elke korrel zand op de bodem ligt mag je de zandloper draaien en je positioneert hem nu in een rij waar jij je werkers hebt geplaatst. Er kunnen geen nieuwe geplaatst worden maar de werkers die er reeds stonden kunnen nu de gekozen acties uitvoeren. Het zorgt voor een hele originele interpretatie van het worker placement genre.
Het spel spel wordt gespeeld over 4 ronden die elk 9 minuten duren. De 9 minuten refereert naar de paarse zandloper die een doorlooptijd heeft van 3 minuten en die je maximaal 3 keer mag draaien in een ronde. De groene zandloper doet er 2 minuten over en de zwarte heeft een doorlooptijd van 45 seconden. Dit houdt dus in dat je de zwarte zandloper het vaakste draait en de bijbehorende acties het vaakst uit kan voeren. Dit is tevens waar het spel hectisch wordt want naast het uitvoeren van acties, moet je ook in de gaten houden of een zandloper leeg is en dus omgedraaid mag worden.
Elke speler heeft ook een eigen karakter en bijbehorend persoonlijk tableau. Hier bewaar je ongebruikte grondstoffen en werkers en houd je ook je voortgang op elk van de 3 overwinningspunten sporen bij. De winnaar is de speler die aan het einde van ronde 4 op al zijn sporen voldoende is gestegen.

Het persoonlijke spelersbord en de puntensporen
Grondstoffen en werkers

Onze mening
Het spel klonk ons erg veelbelovend in de oren. Een bordspel waarbij zandlopers je acties bepalen. Het openen van de doos zorgde voor enthousiasme toen we de mooie componenten vonden die allen een eigen plek hebben in de meegeleverde insert. Het spel zelf… viel ons helaas tegen.
De gameplay is best leuk maar weet niet te beklijven. Wij houden van worker placement spellen maar we houden er niet van om continu opgejaagd te worden. Je krijgt niet de kans om rustig een tactiek te bedenken en een aantal acties vooruit te plannen door de druk van de zandlopers.
Ook is het thema ver te zoeken en daardoor hebben wij moeite ons betrokken te voelen bij het spel. Zeker omdat er gewoon betere spellen binnen dit genre zijn. Ook de sporen werken niet mee waar je overwinningspunten bij moet houden. De markers liggen los op je tableau en stoot je er heel snel af. Het resultaat is dat je geen idee had hoever je precies gevorderd was.

Pendulum is geen slecht spel maar er zijn simpelweg leukere spellen. Heb je een medespeler die oneindig lang over zn beurten nadenkt dan is dit misschien een spel voor jou. Zoek je een leuke worker placement dan zijn er een heel aantal die wij eerder zouden adviseren.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

De zandlopers hebben een mooie plek in de doos

Het speelbord van Hippocrates is echt mega