Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Review door Tijmen

👥1-4 (12+) ⚙️ Worker placement ⏳ 180 minuten

Paladijnen is het tweede deel in de trilogie van het Westelijk koninkrijk. In het eerste deel bouwden we als Architecten een stad die we nu proberen te beschermen tegen volkeren die op onze rijkdommen uit zijn. Je gaat stadsmuren bouwen en deze heidenen bekeren. Een hele klus, maar gelukkig krijg je hulp van Paladijnen, zwervende ridders.

Acties voer je uit door werkers in een specifieke kleur op de desbetreffende locatie te leggen

Kort speloverzicht
Elke speler krijgt een spelersbord en 6 werkers in verschillende kleuren. Het spel wordt over 7 ronden gespeeld waarin je zoveel mogelijk overwinningspunten probeert te scoren. Om die punten binnen te harken moet je de eerder genoemde werkers gaan inzetten op locaties van je bord. De uitdaging zit hem erin dat je werkers beperkt zijn en deze locaties geactiveerd moeten worden door werkers in een specifieke kleur. Je zult dus elke ronde scherpe keuzes moeten maken voor welke actie je gaat en welke Paladijn je daar het beste bij kan helpen. In de 7 rondes dat het spel duurt word je steeds efficiënter maar de acties duurder. Ben jij de beste bestuurder die de meeste punten scoort?

Dit is de helft van het gemeenschappelijke bord. Hier kunnen spelers leerlingen inhuren en zien welke doelen extra punten opleveren
De groene huisjes zorgen dat een actie activeren minder werkers kost. Elke ronde kun je dus meer doen.

Onze mening
Wij vinden Paladijnen een fantastisch spel. De vele keuzes die je kan maken, de timing wanneer je je acties uitvoert en de mate van interactie zijn voor ons in perfecte balans. Het is geen makkelijke spel en gericht op de meer ervaren bordspeler. Aan het begin lijkt alles wat overweldigend maar na een keer spelen valt alles op zn plaats. Dit spel raakt precies onze ‘sweet spot’ omdat je tactische keuzes er echt toe doen en er weinig geluk bij komt kijken.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat Paladijnen echt een lang spel is waar je zeker wel 3 uur mee bezig bent. Daarnaast vonden wij ook het minpunt dat als jij je acties niet goed op weet te bouwen je aanzienlijk minder acties in een ronde kan doen dan je tegenstanders. Dit kan er in resulteren dat iemand een tijdje moet toekijken wat natuurlijk niet aangenaam is. Vanwege de lange speelduur vinden wij Paladijnen met 2 of 3 spelers optimaal. Met vier spelers vinden wij hem net te lang. Samenvattend is Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk een super spel en een nieuwe favoriet maar een tikkeltje aan de lange kant.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

Heidenen die onze stad willen plunderen kun je bekeren. Lukt dit, dan krijg je extra kracht want ze sluiten zich bij je aan

Ook in dit deel van het Westelijk Koninkrijk kun je weer uit de belastingpot snoepen. Pas wel op voor de schuldkaarten