Hippocrates – review

Hippocrates – review

Review door Tijmen

👥1-4 (12+) ⚙️ Worker placement , set collection, drafting⏳ 90 minuten

Hippocrates van Kos is de grondlegger van de moderne geneeskunde. Als zijn opvolger moet je bepalen welke van de patiënten die uit alle windstreken naar de tempel van Asclepios zijn gekomen, je gaat helpen. Dit is een flinke uitdaging want medicijnen zijn duur en schaars. 

Drie keer per ronde heb je de mogelijkheid een patient uit te kiezen.

Kort speloverzicht
In vier rondes ga je patiënten aannemen, artsen rekruteren en de zieken genezen . Elke ronde begint met de selectie van patiënten. Leveren deze zielenpoten veel overwinningspunten op bij genezing dan zijn daar veel medicijnen voor nodig. Er zijn ook patiënten die je maar weinig verder helpen op het puntenspoor maar daarentegen wel flink geld in het laadje brengen. Net als nu, was geld in het oude Griekenland al enorm belangrijk. Het is de voorwaarde voor het inhuren van artsen en het betalen van hun salaris. Dit is tevens het vervolg van de ronde en ook het moment om extra medicijnen aan te schaffen. Nu is het puzzelen geblazen want verschillende kwalen eisen andere medicijnen en de juiste arts om ze toe te dienen. Hippocrates heeft een heel origineel systeem waarbij je patiënten aan de juiste arts kan koppelen. Weet je de juiste combinaties te maken dan kan je overgaan tot genezing. Lukt dit niet verslechtert de gezondheid en misschien volgt zelfs een enkeltje naar de onderwereld van Hades. Na vier rondes waarin je continu lastige keuzes moet maken eindigt het spel en begint de puntentelling.  

Het persoonlijke spelersbord
Om de zieken te genezen moet je ook artsen aannemen

Onze mening
Indrukwekkend is het woord dat de omvang van het speelbord en de hoeveelheid aan componenten het beste omschrijft. De schoonheid van alles wat je op tafel legt zou je met hetzelfde woord kunnen duiden. Het is ook mijn eerste puntje van kritiek want we vinden het speelbord eigenlijk te groot. Ik had nooit gedacht dat van een spel te zeggen. Je merkt aan alles dat dit spel met heel veel liefde en aandacht is gemaakt. Dat begint met de cover die geen logo’s van de uitgever bevat. Elke patiënt en arts is uniek ze worden gekenmerkt door hun eigen etniciteit. Ik vind het artwork echt heel erg mooi. De regels zijn duidelijk opgeschreven en niet al te complex waardoor de gameplay soepel verloopt. De puzzel van het  aannemen van de juiste patiënten en artsen vormen samen met het verkrijgen van voldoende medicijnen een aangename puzzel. Minpunten zijn de extra handelingen die gedaan moeten worden als je met minder met vier spelers speelt en het vele opzet- en opruimwerk. Zoek je een spel met een prachtige tafelpresentatie waarbij je flink moet puzzelen is dit een aanrader. Hippocrates brengt ons elke keer dat we hem spelen meer plezier maar de tijd die nodig is voor het opzetten en opruimen vormt een drempel.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

Artsen en kun je aan patienten koppelen als zij de juiste medicijnen kunnen toedienen

Het speelbord van Hippocrates is echt mega