Keer op Keer

Keer op Keer

Review door Gerben

Keer op Keer is een dobbelspel waarbij je gekleurde vakjes moet afstrepen om punten te scoren. Je scoort punten door volledige kolommen af te strepen. Een volledig afgestreepte kolom (!) levert afhankelijk van de letter 1,2,3 of 5 punten op. De 1e speler die een kolom volledig afgestreept heeft krijgt de punten die direct onder de kolom staan. De overige spelers zetten een kruis door dat getal, omdat de kolom niet meer die punten kan opleveren. De spelers kunnen wel de punten in de rij daaronder scoren. Bijvoorbeeld kolom A wordt door speler X als eerste afgestreept en krijgt daardoor 5 punten en zet een rondje om de 5 als teken dat hij/zij 5 punten heeft gescoord. Speler Y kruist de 5 punten van kolom A door, maar heeft wel de mogelijkheid om nog de 3 punten voor kolom A te scoren als hij/zij de kolom volledig afgestreept heeft.

Het spelverloop
Een speler die aan de beurt is gooit de dobbelstenen (dit zijn getallen en kleuren dobbelstenen) en kiest 1 dobbelsteen met een kleur en 1 dobbelsteen met een getal en legt deze apart van de dobbelstenen. Bijvoorbeeld geel 5. Je mag dan in een geel vakje 5 kruisjes zetten. Je mag nooit meer of minder dan 5 kruisjes zetten! Je moet als speler altijd beginnen in kolom H of aangrenzende vakjes die je al eerder hebt afgestreept. Als de speler die kruisjes heeft gezet, zijn de overige spelers aan de beurt en die mogen ook 1 dobbelsteen met kleur en 1 dobbelsteen met een getal kiezen. Echter zijn de dobbelstenen van de speler die aan de beurt is niet meer beschikbaar. Dit geldt altijd behalve bij de eerste 3 beurten(!), dan mogen alle spelers alle beschikbare dobbelstenen kiezen.

Op de getallen dobbelstenen staan de getal 1-5 en een vraagteken (?). Het vraagteken mag je gebruiken voor een getal naar keuze (uiteraard wel 1-5). Op de kleurendobbelstenen staat een zwarte X. Dit is een kleurenjoker en te gebruiken voor een kleur naar keuze. Een ? of een zwarte X dobbelsteen kiezen kost wel een joker. Onderaan het blaadje staat een kolom met ?/X = Het 1e vakje moet je aankruisen als je een joker gebruikt. Zijn al je jokers op, dan je de zwarte X en ? niet meer gebruiken. Elke ongebruikte joker levert aan het einde van het spel 1 +punt op.

Dan zijn er in het spel ook nog sterretjes aanwezig op sommige kleurenvakjes. De sterren leveren -2 punten op per ster die niet is afgestreept aan het einde van het spel. Je moet dus zorgen dat de sterren worden weggestreept.

Zodra een speler alle vakjes van 1 specifieke kleur heeft afgestreept scoort hij direct 5 bonuspunten die rechtsboven op het blaadje zijn weergegeven. De speler omcirkeld de 5 als teken dat hij deze bonuspunten aan het eind van het spel krijgt. De overige spelers zetten een kruis door de 5 en kunnen wederom alleen het andere getal (3) nog krijgen. Het spel eindigt direct na de worp waarin 1 speler 2 kleurenbonussen heeft verzameld. Dit is ongeacht of het 5 of 3 bonuspunten zijn.

Rechtsonder op het blaadje vullen de spelers aan het eind van het spel de punten in. Je scoort punten voor bonusvelden, punten voor alle afgestreepte kolommen, ongebruikte jokers en niet afgestreepte sterretjes. Je telt deze punten op en dan krijg je de eindscore. Degene met de meeste punten wint!

Keer op keer kan je kopen bij bol.com