Wingspan Azie – Duet

Wingspan Azie – Duet

Review door Tijmen

👥 1-2 (10+) ⚙️ Engine building⏳60 minuten

Wingspan mag inmiddels een moderne klassieker worden genoemd. Het spel over vogels is een mega succes en in veel huishoudens vind je een exemplaar.
Na uitbreidingen over de werelddelen Europa en Oceanie worden nu de Aziatische vogels behandeld. Verwacht felle kleuren, nieuwe eigenschappen en nieuwe manieren om het spel te spelen. In deze review behandelen we een onderdeel van deze uitbreiding: de nieuwe ‘Duetmodus’

 

De vogeleigenschappen zijn net allemaal anders en er is veel aandacht voor interactie

Kort speloverzicht
Wat je bij het woord Duet uiteraard kan verwachten is dat het specifiek voor 2 spelers is. Verwacht nu geen nieuw spel want wezenlijk veranderd er niet zoveel. Het is nog steeds exact Wingspan zoals je het al kende alleen worden er een aantal elementen toegevoegd. De voornaamste is de ‘Duet plattegrond’ waar je elke keer dat je een vogel speelt een token neer mag leggen. Deze plattegrond staat op een apart bordje en hierop vind je de bekende symbolen terug. Speel je een vogel kijk dan naar zijn eigenschappen (type voedsel, nestsoort etc.) en het gebied waar je deze speelde. Nu mag je op 1 van de beschikbare posities een token plaatsen. Deze Duetmodus heeft veel nieuwe ‘einde ronde doelen’ en die staan allemaal in relatie tot de duet plattegrond.  Bij de puntentelling  ontvang je nu ook overwinningspunten voor de grootste groep van jouw aaneengesloten tokens. Niks hieraan is ingewikkeld maar het geeft net wat meer tactische mogelijkheden.  Aan het einde van het spel wint ook in Azie de speler met de meeste punten.

 

De duet plattegrond Op elke positie mag je

Onze mening
Wij hebben de duetmodus met alleen de vogels uit deze uitbreiding gespeeld.  Dat kan want Wingspan Azie is een volledig stand-alone spel. De nieuwe manier van spelen voelt verfrissend en vertrouwd tegelijk. De Duetplattegrond is een geslaagde toevoeging die je soms laat besluiten toch een andere vogel te spelen. Met de nieuwe ‘Einde ronde doelen’ die in directe relatie staan tot de duetplattegrond is dit onderdeel van Wingspan interessanter geworden. De velden op de plattegrond waarbij je na plaatsing een bonus ontvangt zoals een kaart of een willekeurig voedsel zijn handig omdat ze je zomaar een beurt kunnen besparen. Interactie tussen spelers heeft bij Wingspan altijd relatief laag gelegen, iets wat naar mijn smaak helemaal geen punt is. In deze uitbreiding ligt de focus bij de nieuwe vogelkrachten/eigenschappen op interactie en dat bevalt ons goed. Juist omdat we alleen speelde met de nieuwe vogels was er veel meer interesse in wat de tegenstander aan het doen was.

Het mag duidelijk zijn dat de Duetmodus in de smaak is gevallen. Met de duetplattegrond speel je er eigenlijk een minigame naast waarmee je flink punten kan scoren. Wat alleen de toekomst kan leren is of deze duetmodus na 15 potjes nog steeds zo verfrissend is, of, dat we terug gaan naar de basis. Want hoewel sterke een toevoeging, de duetmodus is niet essentieel.

  • Koop Wingspan Azië voor de duetmodus als jouw 2-speler Wingspan spellen een impuls kunnen gebruiken en je meer interactie zoekt
  • Vermijd Wingspan Azië voor de duetmodus als jij naast het basisspel niet nog meer zaken in de gaten wil hoeven houden