Mille Fiori

Mille Fiori

Review door Tijmen

👥 2-4 (10+) ⚙️ Tegellegspel, drafting⏳60-90 minuten

Iedereen kent de iconische grachten en gondels die het mooie Venetie rijk is. Deze handelsstad is echter ook bekend vanwege het prachtige glaswerk dat hier wordt gemaakt.
de techniek van het maken van decoratieve patronen op het glas wordt Millefiori genoemd. Spelers nemen in dit spel de rol op zich van glasblazers en handelaren die zoveel mogelijk aan hun product willen verdienen. 

Elke speler ontvangt een boot in eigen spelerskleur

Kort speloverzicht
Het spel wordt volledig gespeeld op het speelbord dat centraal op tafel ligt. Hierop staat de stad Venetie afgebeeld die is opgedeeld in verschillende wijken. Elke wijk is een onderdeel in de productieketen van het glaswerk. Het zijn locaties waar je de speelstukken van jouw spelerskleur gaat plaatsen. Elke wijk is eigenlijk zn eigen minigame in de zin dat je overal net iets anders doet. In de oranje gekleurde wijken scoor je punten zoals je het misschien kent van Azul en in de paarse wijk probeer je zoveel mogelijk van jouw stukken na elkaar in de slinger te plaatsen. Wat het extra interessant maakt is dat elke wijk een vereiste heeft voor het scoren van bonuspunten en bonuskaarten. De bonuspunten leveren een aanzienlijk deel van je eindscore op en het is dus een race om als eerste de maximale 20 punten te pakken.

Speelstukken mag je op het bord leggen als je een kaart uit je hand speelt. Mille Fiori wordt gespeeld in rondes waarin elke speler 5 kaarten krijgt, er eentje kiest en de rest gedekt doorgeeft. Als het jouw beurt is draai je de gekozen kaart om en doe je een actie in de wijk die bij de kaart hoort. Met een oranje kaart mag je dus een speelstuk in de oranje wijk plaatsen. Het kan zijn dat je in je beurt een bonus vrijspeelt. Nu mag je uit een gezamenlijke markt van openliggende kaarten er eentje kiezen en de bijbehorende actie uitvoeren. Een essentieel onderdeel van het spel omdat elk stuk dat je plaatst punten oplevert en zijn je stukken op dan eindigt het spel. Wie dan het verste is gekomen op het puntenspoor is de winnaar. 

Kies een kaart en geef de rest door. Met de gekozen kaart kun je een actie uitvoeren
De blauwe wijk

Onze mening
 Vooraf wisten we niet precies wat we konden verwachten van Mille Fiori maar al bij het het leggen van de eerste speelstukken merkte we dat dit een hele leuke is. 
Omdat het speelbord best druk is kan de eerste indruk wat overweldigend zijn met de verschillende wijken die je ziet. Snel genoeg kwamen we erachter dat dit allemaal reuze meevalt en alles  voor zich spreekt. Het systeem met het kiezen van en doorgeven van actiekaarten werkt top. Het brengt een tactisch element waarbij je soms zelf een goede actie moet laten lopen omdat je de speler links van je een specifieke kaart niet gunt. Het is ook interessant dat spelers hun actiekaart pas onthullen als ze aan de beurt zijn. Daardoor kan het maar zo zijn dat de plek waar jij een steen wilde leggen misschien al bezet is door de speler die voor jou aan de beurt was. Gelukkig kun je iedere kaart inzetten om je boot te verplaatsen zodat je altijd iets nuttigs doet. 

In Mille Fiori heb je te maken met een kleine geluksfactor. Het kan zijn dat je gewoon niet de juiste kaart in handen krijgt die op dat moment voor de meeste punten zorgt. Sterk punt is het daarom dat er altijd voldoende goede alternatieven zijn om aan je succes te werken. De spelersinteractie in het spel is ook zeker noemenswaardig omdat die overal in het spel terugkomt. Iedereen legt zn stukken op hetzelfde speelbord en continu is er concurrentie voor de beste plekjes. Ook is het belangrijk je tegenstanders goed in de gaten te houden want je wilt niet dat zij de bonuspunten pakken die jij had willen claimen. Timing van de juiste actie op het beste moment en priotieiten stellen is essentieel. 

Met 3 en 4 spelers vinden wij Mille Fiori het leukst. Als 2-speler spel is hij ook goed maar de geluksfactor wordt dan een stuk hoger en is er minder concurrentie om de goede plekjes. 
Het spel speelt heerlijk vlot, is de gehele speelduur spannend en daarom is Mille Fiori een top familiespel.  

Reviewexemplaar

De speelstukken zijn doorzichtig en lijke van glas te zijn

 

Speelstukken op het bord