Viticulture
Review door Tijmen
Welkom op je eigen wijnboerderij in Toscane. De haan kraait en de zon straalt al over het prachtig glooiende landschap. Je loopt langs de cipressen die hoog boven je wijnkelder uittorenen. De dag kan beginnen. Viticulture is een bordspel voor 1-6 personen waarin spelers door hun werkers efficient in te zetten hun wijnboerderij zoveel mogelijk willen laten floreren.
Wat zit er in de doos?
Viticulture kan met zes spelers worden gespeeld en daarom bevat de doos werkers en gebouwen in evenveel kleuren. We vinden het centrale bord en voor elke speler een eigen tableau (persoonlijke wijnboerderij), een hele berg Lira’s en automa kaarten (voor een solospel) Daarnaast krijg je zogenaamde papa en mama kaarten, wijntokens en een flinke stapel kleinere kaarten in 4 kleuren.
Doel en speloverzicht
Doel van het spel is om in een aantal jaren (de speelronden) je boerderij dermate winstgevend maken zodat je de meeste overwinningspunten van iedereen weet te behalen. Dit doe je door werkers op verschillende locaties op het bord te plaatsen waar zij verschillende acties kunnen uitvoeren. Een ronde begint met het kraaien van de haan. Als je vroeg wil opstaan mag jij als eerste je werker plaatsen maar slaap je lekker uit krijg je een bonus omdat je goed bent uitgerust. Dit is het eerste voorbeeld van de thematiek waarmee het spel doordrenkt is. Het centrale bord is tweeën gedeeld, de ene helft zomer en de andere helft winter. In de zomer plant je druiven en geef je rondleidingen. Acties die je in de winter kan doen zijn het oogsten van je druivenvelden, wijn maken en bottelen maar je kan ook wijnen verkopen. Wat het spel interessant maakt is het aantal werkers dat je in beide seizoen inzet. Zo kan een speler ervoor kiezen om in de zomer maar 1 werker in te zetten terwijl hij er in de winter 3 gebruikt. Het geeft heel veel tactische mogelijkheden zonder ingewikkeld te worden. Hebben spelers al hun werkers gebruikt dan eindigt dat jaar. De wijnen die je opgeslagen hebt in je wijnkelder worden ouder en dus meer waard. Het nieuwe jaar begint weer met het kraaien van de haan en als een speler 20 punten bereikt gaat het spel zijn laatste ronde in.
Kaarten en je eigen boerderij
Op het centrale bord is er een flinke concurrentiestrijd voor de beschikbare plekjes want deze zijn namelijk beperkt. Gelukkig krijgen we bezoek van allerlei bezoekers die jou als speler mooie voordelen bieden. Dit zijn de gele en blauwe kaarten. Het breekt het spel open en maakt dat je een tactiek moet bepalen op basis van de kaarten die je ontvangt. Ook geven bezoekers de mogelijkheid een actie uit te voeren die geblokkeerd is door een andere speler.
Dan je eigen boerderij. Hier vind je allereerst je wijnvelden waar je druiven (groene kaarten) kan verbouwen. Eens per jaar kan je een veld oogsten en de opbrengst in je wijnvaten opslaan. Vanuit hier kan je bepalen welke wijn je wil produceren en slaat ze vervolgens op in je wijnkelders. Waar wij van genieten is hoe door het sterke thema al je acties enorm logisch vloeien.
Mijn mening
Viticulture is bij ons ingeslagen als een bom want wat een verkurkelijk spel is dit. Het thema spreekt ons al aan maar hoe het is verwerkt in de gameplay maakt dat je er continu bewust van bent en dat de regels eenvoudig zijn uit te leggen. De concurrentie om het beperkt aantal beschikbare plekjes voor je werkers zorgen voor veel interactie en vraagt om een goede tactiek en planning. Iets om rekening mee te houden is dat het spel Engelstalig wordt uitgegeven. Via google vind je eenvoudig een Nederlandse vertaling. Op het centrale bord en de kaarten wordt hier en daar gebruik gemaakt van tekst maar onze inschatting is dat dit ook met beperkte kennis van het Engels goed gevolgd kan worden. Viticulture is met recht een klassieker en bevelen wij van harte aan!
Geïnteresseerd geraakt in deze topper? koop hem direct bij Bol.com.
Wij hebben dit spel als reviewexemplaar ontvangen. Dit heeft onze mening niet beïnvloed.