Viticulture – Tuscany

Viticulture – Tuscany

Review door Tijmen

Welkom terug op je eigen wijnboerderij in Toscane. Intussen ben je een ervaren wijnboer geworden, wil je het bedrijf uitbreiden en je invloed vergroten in de regio. Als je eerst meer over het basisspel wil weten dan vind je hier onze blog. In de uitbreiding Tuscany worden 3 nieuwe onderdelen toegevoegd die meer variatie aan het spel toevoegen.

Wat zit er in de doos?
We krijgen bij deze uitbreiding een heel nieuw speelbord. Deze is dubbelzijdig bedrukt zodat het de vrijheid geeft om al dan niet met een andere toevoeging te spelen: de gebouwen. Om deze gebouwen te plaatsen ontvang je voor elke speler een tableau die je aan je boerderij kan schuiven. We krijgen een stapel van 36 gebouwkaarten. Ook ontvangen we per spelerskleur 2 ‘special workers’, 2 generieke special workers en de 11 bijbehorende kaarten. We eindigen de lijst met nieuwe onderdelen met 36 houten sterren.

Je kan de Special Workers onderscheiden door hun kleding. De bonuslocaties zijn ook aangepast op het speelbord

Overzicht van de 3 toevoegingen

1. Het speelbord

Op het nieuwe speelbord ervaar je de veranderingen ervaren die het meeste impact maken. In Viticulture het basisspel speel je eigenlijk alleen de seizoenen zomer en winter. In Tuscany ga je nu ook werkers plaatsen in de lente en de herfst. Er zijn actielocaties toegevoegd en bij bestaande locaties zijn de posities waar je bonussen ontvangt aangepast. Het laatste is vooral interessant wanneer er gespeeld wordt met 2 spelers.

Het ontwaakspoor was al zeer belangrijk en dit wordt alleen maar uitgebreid. Als je bijvoorbeeld in de lente past verplaats je de haan naar de zomer en ontvang je jouw bonus. In het voorbeeld hieronder krijgt blauw een gele of blauwe kaart als hij past. De aanpassingen hier verfijnen het spel en geven net wat extra tactische vrijheid.

Het nieuwe ontwaakspoor en bonussen krijg je nu in 3 seizoenen.

De invloedkaart vind je links onderaan het centrale speelbord. Je breidt hier je je invloed uit in de regio door een houten ster in je spelerskleur te plaatsen. Elke keer dat je een nieuwe ster plaatst ontvang je de bonus van die provincie. Bij deze toevoeging heb ik een dubbel gevoel. De bonussen zijn enorm fijn als een locatie op het bord bezet is maar een meerderheid in een provincie levert aan het einde van het spel ook overwinningspunten op. Het laatste maakt dat je met onnodig veel zaken rekening moet houden naar mijn smaak.

De invloedskaart. Geel heeft als bonus een oranje en groene kaart ontvangen. Als de situatie zo blijft ontvangt geel aan het einde van het spel 2 overwinningspunten

2. De speciale werkers

Helemaal nieuw zijn de Speciale Werkers en de bijbehorende 11 karakterkaarten. Aan het begin van elk spel worden er willekeurig twee gekozen (zie voorbeeld hieronder). De mannelijke speciale werker zet je op de ene kaart en de vrouwelijke speciale werker op de andere. De Special workers zijn toegevoegd vanuit het principe dat het uitmaakt welke van je werkers je plaatst. In het basisspel heb je dit ook al met de ‘grande worker’. Hoe je ze traint is onveranderd maar ze kosten wel 1 Lira meer. Ik vind dit een leuke toevoeging want het brengt meer interactie en geeft ruimte je tactiek aan te passen aan de karakters die dit spel te gebruiken zijn.

de 2 geselecteerde Special worker kaarten. de generieke werkers geven aan welke eigenschap je inzet

3. Gebouwkaarten en bouwtableaus

De laatste module die nieuw is zijn de gebouwen die je kan bouwen op je wijnboerderij. Hiervoor ontvang je 6 tableaus voor het maximale aantal van 6 spelers. Je plaatst hem aan je boerderij en hier is plaats voor 2 gebouwen. De nieuwe stapel kaarten met oranje achterkant vertegenwoordigen al de verschillende gebouwen die je kan bouwen. Net als in het basisspel plaats je een nieuw gebouw via de actie ‘Build a structure’ en vergelijkbaar met de bezoekers geven gebouwen allerlei verschillende voordelen. Bij de een krijg je een bonus voor het doen van een actie en bij een ander creëer je een nieuwe locatie om werkers te plaatsen. Ik vind deze toevoeging heel interessant omdat er weer veel mogelijkheden worden geboden om variatie aan te brengen in je tactiek. Ik zie wel een groot verschil in de sterkte van verschillende gebouwen dus ook hier moet je een beetje geluk hebben dat je de juiste kaart trekt.

Het nieuwe tableau en 2 voltooide gebouwen. Plaats je een werker bij het bovenste gebouw dan mag je 2 wijnen maken en een ster op de invloedkaart plaatsen

Mijn mening
In mijn oorspronkelijke beoordeling over Viticulture was ik enorm enthousiast. Is het dan wel nodig om een uitbreiding toe te voegen? Het hangt er maar net vanaf. Heb je Viticulture in je bezit en vind je het een leuk spel maar niet meer dan dat dan zou ik zeggen nee, het basisspel is meer dan voldoende. Ben je echter net als ik helemaal gek van het basisspel dan durf ik te stellen dat Tuscany essentieel is. De verschillende modules meng je als een goede rose heel soepel bij het spel in. Het wordt niet veel complexer maar wel veel uitgebreider. Het geeft meer vrijheid en is meer vergevingsgezind als bepaalde locaties op het bord bezet zijn. Dankzij de Special workers en de gebouwen is de variatie eindeloos. Kortom zoek je heel veel vrijheid om verschillende tactieken te volgen in een spel dan is dit een uitbreiding voor jou.

Geïnteresseerd geraakt in deze topper? koop hem direct bij Bol.com.

Wij hebben dit spel als reviewexemplaar ontvangen. Dit heeft onze mening niet beïnvloed.

Het einde van het spel wordt nu pas getriggerd bij 25 punten
Al het speelmateriaal, inclusief alles dat je bij Tuscany krijgt, past nog steeds in 1 doos
Dit is de achterzijde van de ‘Special worker’ kaarten
Een aangepaste locatie waar je geld ontvangt als je wijn verkoopt en de nieuwe items als bonus ontvangt