Terraforming Mars

Terraforming Mars

Review door Yvonne van @yvonnes_spellekast


Aantal spelers: 1 – 5
Duur: 90 – 120 min
Leeftijd: 12+
Score: 9

In Terraforming Mars probeer je in het jaar 2400 de planeet Mars bewoonbaar te maken. Je begint met een start inkomen (afhankelijk van de corporatie die je kiest) en je probeert een motortje op te bouwen waarbij je de juiste grondstoffen produceert om dit te bereiken. Om Mars bewoonbaar te maken, moeten een aantal parameters voltooid worden. Er moeten 9 oceaan tegels geplaatst worden, de temperatuur moet +8 graden zijn en er moet 14% zuurstof in de lucht zitten.

Elke rond speel je een generatie en deze bestaat uit vier fases:
1) De startspelerstegel verschuift met de klok mee en de generatie marker verschuift.
2) Onderzoeksfase: Alle spelers trekken vier kaarten voor zichzelf. Er kan gekozen worden om
kaarten hiervan aan te schaffen voor 3M per kaart. De niet gekochte kaarten worden afgelegd.
3) Actiefase: spelers doen om de beurt 1 of 2 van de volgende acties: een kaart spelen, een mijlpaal
claimen, een beloning financieren, een standaardproject gebruiken, planten omzetten in een bos tegel (en zuurstof verhogen), warmte omzetten om de temperatuur te verhogen en een actie van
een blauwe kaart in het spel gebruiken. De beurt gaat verder rond de tafel (soms meerdere ronden)
totdat alle spelers hebben gepast.
4) Productiefase: spelers krijgen grondstoffen op basis van hun terraform-score en
productieparameters.

Wanneer de drie parameters, oceaan, temperatuur en zuurstof, voltooid zijn, eindigt het spel na die generatie. De overwinningspunten op de kaarten en voor de bos en stads-tegels worden nu bij de terraform-score opgeteld. Degene met de hoogste terraform-score wint het spel.

Terraforming Mars heb ik mede door de lockdown enkel nog solo kunnen spelen. Maar ook solo is het een ge-wel-dig spel. Wat een heerlijke puzzel je engine zo goed mogelijk op te bouwen en om de doelen binnen de 14 generaties te behalen. Solo speel je het spel in ruim een uur. Echt een topper!! En ik kan niet wachten om dit spel met meer te spelen.