Overboss

Overboss

Review door Tijmen

Ga met mij mee naar een tijd dat videogames nog een wereldwonder leken. Een tijd dat je een spel installeerde dat op acht diskettes stond. O ja, diskettes zijn vierkante schijfjes die in computers paste en een opslagcapaciteit hadden van maar liefst 2.8 mb. Kleine Tijmen (+- 6-8yo) was gelijk gegrepen door videogames die ik er toen ook nog eens hyperrealistisch uit vond zien. Het spel Overboss is geïnspireerd op deze oude videogames en dat zie je aan daadwerkelijk alles. De felle kleuren, het logo en al het artwork.

Tegels leg je op een tactische plek waar ze het beste scoren

Kort speloverzicht
In Overboss ga je op je persoonlijke tableau van 3×4 vakken tegels leggen en proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Het tableau is je eigen wereld en op de tegels staan 11 verschillende terreinen gedrukt. Deze terreinen hebben elk een eigen manier van punten scoren. Voorbeelden zijn ‘het bos’ waar je punten scoort als je er meerdere van hebt en ‘het moeras’ waar de positie en de aangrenzende tegels bepalen hoeveel punten je ontvangt.
Elke beurt kies je 1 van de 4 beschikbare terreintegels uit de markt en een gekoppeld monster. Krijg je het voor elkaar rijtjes te maken van hetzelfde type monster scoor je bonuspunten. Het spel eindigt als er geen tegel meer gelegd kan worden.

Elke beurt pakt een speler een combinatie van een terreintegel en monster

Mening
Ik ga er niet omheen draaien. Ik hou van dit spel! De nostalgie, het artwork dat mij enorm aanspreekt, het oog voor detail en de productiewaarde maken dat ik Overboss aan iedereen wil laten zien. Maar de gameplay zorgt ervoor dat ik het met iedereen kan en wil spelen. Het gemak waarmee je de regels en de scoringsvoorwaarden uitlegt maken Overboss ontzettend toegankelijk. Het is nu mijn go-to spel als ik gasten heb, we iets uitgebreiders willen spelen en ik zeker wil zijn dat iedereen een leuke tijd heeft. Het blijkt ook wel uit de statistieken van de app waarmee ik bijhoud wat ik speel. Dit is mijn meest gespeelde spel van de laatste drie maanden. Overboss is niet alleen met 2-4 spelers een topper maar ook solo is hij fantastisch. De verschillende levels en sidequests die je kan spelen zijn namelijk heel erg leuk. Zoek je een toegankelijk spel met heel veel herspeelbaarheid en prachtige componenten is dit de eindbaas.

Reviewexemplaar vriendelijk beschikbaar gesteld door Brotherwise Games.

Geinteresseerd geraakt? Koop het hier bij Subcultures

Een voorbeeld van een arbeiderskaart
Een overzicht van alle verschillende terreinen