My Little Scythe

My Little Scythe

Review door Tijmen

Scythe is een bekend bordspel waar land moet worden geclaimd en oorlogen uitgevochten. Geen heel lekker thema dus voor een kind van 8. Daarom kwam Scythe fan Hoby Chou op het idee om samen met zijn dochter Vienna een kindvriendelijke versie te ontwikkelen die zij samen kunnen spelen. Deze kindvriendelijk versie werd my little Scythe.

Het grote centrale speelbord en de persoonlijke spelertableaus waar de acties geselecteerd kunnen worden

Wat zit er in de doos?
Voor een kleine 50 euro krijg je een zware en volgeladen doos. Het spel is met 1-6 spelers te spelen.  Adviesleeftijd is 8+ maar mijn nichtje Maud van 7 kon prima meekomen.  Het speelbord is lekker kleurrijk en, zoals mijn nichtje Elle (10) opmerkte : ‘’WOW MOET JE KIJKEN WAT EEN ENORM GROOT SPEELBORD!!!’’.   Toen kwamen de prachtige miniaturen uit de doos waarvan ieder er 2 krijgt. Dit zorgde voor nog meer enthousiasme. Nooit geweten dat lieve uitziende meisjes zo hard kunnen onderhandelen. Toen we onze stam hadden gekozen en geplaats op ons basiskamp kwamen als laatste de appels en ‘’KIJK DAN ER ZIJN GEWOON ECHTE DIAMANTEN’’ uit de doos. Het moge duidelijk zijn de componenten zijn dik en dik in orde.

2 zoekers, diamanten en appels
Het centrale bord bestaat uit 6 verschillende gebieden. Er zijn portalen om grote afstanden te overbruggen of kasteel Everfree te bereiken

Doel en speloverzicht
Doel van het spel is om 4 van de mogelijke 8 trofeeën te behalen. Zo kan je bijvoorbeeld appels en diamanten afleveren bij het paleis, een taartgevecht houden of een bepaalde positie op het vriendschapsspoor behalen. Je stam wordt vertegenwoordigd door 2 zoekers, de miniaturen van jouw kleur.
In een beurt kan een speler 1 van 3 hoofdacties uitvoeren. Je kan ‘bewegen’ om je zoekers naar een ander veld te krijgen. Kom je nu op een vakje waar een tegenstander staat zal er een taartgevecht plaatsvinden. De aanvaller verliest hiervoor 1 vriendschap en vervolgens moeten spelers aangeven hoeveel van hun taarten zij willen gooien. De winnaar krijgt alle appels en diamanten die op het veld liggen en behaald de trofee ‘taartengevecht’. De verliezer wordt teruggestuurd naar het basiskamp. Bij de ‘zoeken’ actie ga je met dobbelstenen gooien en grondstoffen op het bord plaatsen. Je kan de grondstoffen bij jezelf leggen natuurlijk. Leg je ze echter bij de zoeker van een andere speler dan verdien je een vriendschap op het vriendschapspoor en hier hoog staan is om meerdere redenen belangrijk. De derde hoofdactie is ‘maken’ en hierbij kan een speler o.a. zijn acties versterken of appeltaarten bakken in voorbereiding op een taartgevecht. Heeft een speler zijn vierde trofee behaald dan mag elke speler die dat nog niet gelukt is nog een laatste beurt spelen.

Heb je een trofee gehaald dan mag je hier 1 van je 4 fiches plaatsen

Mijn mening… en die van Elle en Britt
Wat het spel enorm sterk maakt is dat het hele spel door keuzes gemaakt moeten worden zonder dat ze heel complex worden. Voorbeeld hiervan is het weggeven van grondstoffen en het ontvangen van vriendschap. Ook maken kinderen op een heel vriendelijke manier kennis met allerlei verschillende spelmechanismes. De beurten volgen elkaar snel op en iedereen behaald zijn vierde trofee vrijwel gelijktijdig waardoor het spannend blijft en voor iedereen leuk. My Little Scythe is misschien gericht op kinderen maar wel een echt familiespel dat ook heel erg leuk is voor volwassenen.  Mijn nichtjes vroegen halverwege het spel al naar een nieuw potje en dat zegt genoeg. Ik vind dit spel fantastisch, raad het elke familie aan en kijk enorm uit naar ons volgende potje.
Mijn nichtjes Elle en Britt gaven dit spel beide een dikke 4.5 uit 5 sterren!

 De regels die worden meegeleverd zijn in het engels maar via deze link is de officiële Nederlandse vertaling te downloaden.

Wij hebben dit spel als reviewexemplaar ontvangen. Dit heeft onze mening niet beïnvloed.

Met de kleurfiches houden de spelers bij hoeveel appeltaarten ze in hun bezit hebben
Ik krijg geen genoeg van de miniaturen
De Dobbelstenen. De kleur van de appels geven aan in welk gebied je deze grondstof moet leggen.