Mini Rogue

Mini Rogue

Review door Tijmen

👥 1-2 (14+) ⚙️ Dungeon crawler, dice rolling⏳30 minuten

Kies je held en daal af in de kerker. Monsters liggen op de loer maar ook de prachtigste schatten kun je vinden in de griezelige ruimtes die je tijdens deze tocht doorkruist. Mini Rogue is een kaart- en dobbelspel voor de solospeler die ook coöperatief met een bondgenoot gespeeld kan worden.

Voorbeeld van een held/karakter

Kort speloverzicht
Mini Rogue is een compacte ‘Dungeon Crawler’. In dit type games ga je een Dungeon, dat is een kerker, verkennen. Elke ruimte die je aandoet bevat een gevaar, een schat of een onbekende uitkomst van deze twee. Nadat je een van de 4 helden hebt gekozen begint je avontuur. Voor je ligt nu een grid van 3×3 kaarten waarbij je linksboven begint. Je bevindt je in de eerste ruimte en je voert de acties uit die op kaart staan. Nu draai je de kaarten rechts van, en onder je huidige positie en bepaalt de volgende kaart/ruimte die je wilt betreden. Deze ruimtes bevatten mogelijk monsters die je kan verslaan. Goed voor de ervaringspunten maar wanneer de dobbelstenen je ongunstig zijn gezind, slecht voor het aantal levens dat je bezit. Uiteraard doe je ook schatkamers aan in de kerker en verzamel je andere objecten tijdens je reis. Het aantal levens, je voedsel, je schatten, alles kan je bijhouden op de sporen op het ‘heldenbord’.
Omdat je altijd naar onder en naar rechts beweegt eindig je altijd op de ruimte die zich rechtsonder in het 3×3 grid bevindt.  Hier ga je de deur door naar het volgende level en mogelijk moet je een lastige eindbaas verslaan. Als dit lukt daal je af dieper af en herhaalt zich het bovenstaande proces totdat je doordringt tot het hart van de kerker. Daar bevindt zich jouw doel. Het legendarische relikwie: Het bloed van Og. Maar het monster Og is de allergemeenste eindbaas die je daarvoor wel moet verslaan. Als zelfs dit lukt win je Mini Rogue. Echter is dit maar weinige gegeven want de kans is groter dat al eerder sterft ergens in de vochtige bedompte kerker. 

Het heldenbord waarop levens, XP en voorraden worden bijgehouden
de dobbelstenen zijn mini

Onze mening
Het verraste me echt hoeveel plezier ik tijdens mijn potjes beleefde met de kaarten en dobbelstenen van Mini Rogue. Snel kwam het besef dat dit spel goed en slim in elkaar zit en wanneer je de regels kent erg soepel speelt. Al zijn die regels wel een ding om te benoemen. Er zijn er namelijk veel van die allemaal worden beschreven in het lange regelboek. Meermaals kwam ik er in latere potjes achter dat ik iets niet helemaal goed speelde. Het helpt ook niet dat de symbolen op de kaarten wel erg klein zijn. Uiteindelijk nam ik dit graag voor lief omdat het spel me zo bevalt. Dit is mijn type solo-spel: niet te lang en vooral snel opgezet. De mechanismes werken als een trein en ook het upgraden van je karakter dankzij verdiende ervaringspunten (XP) is fijn. Veel in dit spel wordt bepaald door het gooien van dobbelstenen. Heb je meer XP dan mag je met extra dobbelstenen gooien om de geluksfactor te verlagen. En waar ik schrijf geluksfactor is dit een ongelukkige term. Thematisch past dit geluk of ongeluk bij de onvoorspelbare gevaren die je kan treffen. Het verkrijgen van XP helpt je deze gevaren te weerstaan.

Mini Rogue is een aanrader voor de solospeler, de dungeon crawler of de speler die kennis wil maken met een dergelijk spel.

Reviewexemplaar

Voorbeeld van een ruimte in de kerker
Op het kerkerbord kun je bijhouden hoever je al bent afgedaald