Maracaibo

Maracaibo

Review door Tijmen

Maracaibo is een strategiespel voor 1-4 spelers van Alexander Pfister en speelt zich in de 17e eeuw af in het Caribisch gebied. De spelers proberen hun invloed in drie landen te vergroten en wordt in vier rondes gespeeld. De speelduur is ongeveer 40 – 60 minuten per speler.

Het spel begint
Het grote speelbord met de kaart van het Caribisch gebied ligt prominent en centraal op tafel. Iedere speler krijgt een eigen schip en handkaarten om mee te beginnen. De startspeler wordt bepaald en iedereen krijgt een aantal dukaten om mee te beginnen.

Je schip
Elke speler heeft een tableau met daarop allerlei symbolen, dit stelt je schip voor. Met schijfjes worden de meeste upgrades bedekt en in de loop van het spel kunnen deze verwijderd worden. Zodra de symbolen zichtbaar worden heb je een upgrade voor je schip te pakken en worden je acties sterker. Op je schip kan je ook je gevechtskracht aangeven en je verzamelde missiefiches en gevechtsfiches bewaren.

Het schip van de speler met de bedekte upgrades (linksonder) en gekochte kaarten (rechtsonder)

Het speelbord
Op het speelbord gebeurd enorm veel en dit kan best overweldigend overkomen. Gelukkig wordt alles in het regelboek behandeld. De belangrijkste onderdelen zullen we nu kort doorlopen.
Allereerst is daar het puntenspoor die de buitenrand van het bord vormt en hier kunnen de spelers hun scores bijhouden. Linksboven liggen de gevechtstegels en rechts hiervan is het invloedspoor. In Maracaibo strijden 3 landen voor zoveel mogelijk invloed in het Caribisch gebied: Frankrijk, Spanje en Engeland. Kom je bij een stad en mag je vechten dan draai je een gevechtstegel om. Bij elk gevecht bepaal je voor welk land je gaat strijden en dit heeft tot gevolg dat je invloed in dat specifieke land stijgt. Dit is erg belangrijk in de eindtelling.
Het grootste deel van het bord wordt ingenomen door de vaarroute. Met de klok mee varen de spelers vier rondjes door dit zonnige gebied. De eilanden die je bezoekt hebben steden en dorpen waar allerlei verschillende acties uitgevoerd kunnen worden. De belangrijkste hebben te maken met het afleveren van goederen, vechten voor een land en het uitvoeren van missies.
Onderaan het bord is de jungle die spelers kunnen verkennen. Hier vallen extra punten en bonussen te verdienen.

Het speelbord met het invloedspoor, de vaarroute en de jungle die de spelers kunnen verkennen

De kaarten
Kaarten zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van het spel. Ze hebben namelijk verschillende functies. Ze doen dienst als grondstoffen, kunnen eenmalige of doorlopende bonussen geven en leveren punten op. Dat kaarten deze verschillende functies hebben is even wennen maar heb je snel genoeg door.

Kaarten vermelden linksboven de kosten, linkscentraal de grondstof waarvoor het dienst kan doen en onderaan de acties en bonussen die je krijgt als je de kaart koopt.

Legacy tegels
Een leuke toevoeging zijn de legacytegels en verhaalkaarten. Aan het begin van het spel bepaal je of je het verhaal wil gaan (verder)spelen of zonder verhaal wil spelen. Kies je voor het eerste dan zijn er momenten waarop het verhaal je vraagt een tegel op het speelbord te leggen. Dit veranderd de acties die je kan doen en voegt extra herspeelbaarheid toe en maakt het vooral leuker als je graag solo speelt.

Een aantal van de legacytegels
Voorbeeld van een geplaatste tegel

Mening
We kunnen er duidelijk over zijn: Maracaibo is leuk! Het thema komt goed tot zijn recht en er is heel veel te ontdekken. Het is een uitdagend spel en er zijn heel veel strategische keuzes te maken. Tactieken staan niet van te voren vast maar moet je uitstippelen tijdens het spel. Omdat je elke beurt 1 actie mag doen zit er een lekker tempo in het spel en ben je altijd betrokken. Interactie zit hem vooral in de plek waar jij je schip naartoe laat varen. Pik je net die missietegel weg voor je tegenstanders of vaar je wat verder om het einde van een ronde te activeren. Een extra tactisch element.
Natuurlijk zijn er ook punten waar we wat kritisch op zijn. Zo duurt het opzetten van het spel zomaar tien minuten tot een kwartier en is alles opruimen ook een hele klus. Het regelboek bevat alle nodige informatie maar als je het spel aan het leren bent is het een behoorlijke kluif om je er doorheen te werken. Door de vele manieren van punten scoren en acties doen is dit misschien ook wel onvermijdelijk. Heb je eenmaal de wind in de zeilen en ken je de regels en de betekenis van de symbolen is het een heerlijk spel. Elke spel , winst of verlies, is een prachtige ervaring. Dus hou je van zwaardere strategische spellen dan raden wij Maracaibo van harte aan!

Logo BordspellenBieb

Wil je dit spel een keer proberen voor je deze koopt?

Huur hem dan hier bij de BordspellenBieb®

Of koop hem direct bij Bol.com.

Wij mochten dit spel gratis huren bij de Bordspellenbieb. Dit heeft onze mening niet beïnvloed.