Formula

Formula

Review door Tijmen

👥 2- (6+) ⚙️ rekenen⏳10 minuten

In formula probeer je de eerste speler te zijn die zijn handkaarten wegspeelt door het maken van kloppende formules. Kan rekenen dan misschien toch leuk zijn?

Een voorbeeld van een som

Kort speloverzicht
Iedere speler krijgt 7 handkaarten met hierop de waardes 0 t/m 9. Vervolgens worden er van de trekstapel 2 getallen opengedraaid met daarnaast een kaart met het ‘=’ symbool. Nu gaan spelers in beurtvolgorde de formule proberen op te lossen. Zijn de 1 en de 9 gedraaid dan kan je dus een kloppende som maken door een kaart het ‘+’ symbool  tussen de cijfers te leggen en een 1 en een 0 uit je hand te spelen. 

Als deze eerste formule is opgelost mag hij naar hartenlust worden aangepast. Voorwaarde is wel dat de som die op tafel ligt altijd klopt. In een beurt mag je tot 3 kaarten uit je hand spelen en mag je willekeurige symboolkaarten (‘+’, ‘-’, ‘x’ en ‘%’) gebruiken. Kun je de som die op tafel ligt niet aanpassen dan moet je een kaart van de trekstapel nemen. De speler die al zijn kaarten weet weg te spelen is de winnaar. 

Handkaarten kunnen de waarde 0-9 hebben.
De symboolkaarten

Onze mening
Dit is misschien wel het minst sexy spel waar we ooit een review over hebben geschreven. Dit bedoel ik absoluut niet negatief, het komt gewoon door het thema (rekenen) en met name het uiterlijk. Eigenlijk is het vooral effectief want je weet direct waar het in Formula om draait: Spelend leren. De doos, de kaarten en het kleurgebruik geven het spel echt een schoolse uitstraling.

Ben je eenmaal aan het spelen dan valt het direct weg en wil je gewoon winnen. Alle opties in je hand ben je aan het bekijken en automatisch maak je in je hoofd meerdere sommen. Het is precies het doel van de maker: Vergeten dat je aan het rekenen en dus aan het leren bent. Het maakt Formula vanzelfsprekend een perfect spel voor in het onderwijs en voor kinderen in die leeftijd. Met de meegeleverde uitbreiding worden er zelfs breuken toegevoegd dus het niveau kan naar wens worden aangepast. Dit aanpassen van het niveau vinden we een mooie optie omdat je met kinderen vanaf 4/5 kan beginnen met alleen plus- en minsommen. 

Formula is ten eerste een geslaagd spel. Tel daarbij op dat het vooral kinderen in helpt in hun rekenontwikkeling maakt hem erg interessant.

Reviewexemplaar

De achterkant van de kaarten