Architecten – van het westelijk koninkrijk

Architecten – van het westelijk koninkrijk

Review door Tijmen

We zijn in het jaar 850 en als architecten willen we zoveel mogelijk indruk maken op de koning. Kies je het eerlijke pad en blijf je eervol of probeer je juist je doelen te bereiken met hulp van dieven.

Architecten is een groot feest aan mogelijkheden want samen met je 20 arbeiders kun je op vele manieren de winst behalen. Het spel neemt het workerplacement principe en geeft dit een originele draai. Ja je kan een arbeider op een locatie plaatsen om een actie uit te voeren maar er is meer. Hoe meer arbeiders op een locatie staan des te beter je actie wordt. Voorbeeld: ontvang 1 hout per arbeider in het bos. Zo krijg je in je eerste beurt 1 hout maar in je 2e beurt 2 hout etc. Vind je dat een tegenstander teveel van zijn arbeiders ergens heeft? Geen punt neem ze gewoon gevangen. Stuur je hen vervolgens naar de gevangenis dan krijg je per arbeider een zilverstuk. Via deze weg kom je aan geld je kan ook kiezen om geld te bemachtigen via de zilversmid of door het belastingkantoor te overvallen. Zo zit het spel vol met verschillende manieren om aan geld of grondstoffen te komen. Een belangrijk element is het loyaliteitsspoor. Is je loyaliteit hoog, dan mag je meebouwen aan de kathedraal wat je aan het eind punten oplevert. Je mag echter niet naar de zwarte markt waar je snel aan veel grondstoffen kan komen. Kies je voor het boevenpad en sta je laag op het loyaliteitsspoor verlies je wel punten aan het eind. Welke route je ook kiest, de speler die de meeste punten heeft als het maximaal aantal gebouwen is gebouwd wint.

Architecten is voor ervaren bordspelspelers fantastisch. Ten eerste de mogelijkheden waarop je arbeiders kan gebruiken en verschillende tactieken kan volgen om de winst te halen. Maar ook hoe in te huren leerlingen en gebouwen met elkaar interacteren is heel sterk. De diepgang in dit spel en de herspeelbaarheid zijn echt te prijzen. Ten slotte de keus om goed of slecht te zijn is het vermelden waard. Waar je ook voor kiest, onze ervaring is dat de kans te winnen even groot is.

Logo BordspellenBieb

Wil je dit spel een keer proberen voor je deze koopt?

Huur hem dan hier bij de BordspellenBieb®