Architecten – Ambachtslieden van het Westelijk Koninkrijk

Architecten – Ambachtslieden van het Westelijk Koninkrijk

Review door Tijmen

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is het afgelopen halfjaar 1 van mijn favoriete spellen gebleken. Dat het door de Nederlandse spellenprijs tot expertspel van 2020 werd gekozen vind ik niet meer dan terecht. Ambachtslieden is de eerste uitbreiding en de vraag is nu natuurlijk voegt het wat toe of kun je prima zonder.

Handelsreizigers komen als ambachtslieden naar de stad en nemen kennis van de nieuwste technieken mee. Met de 24 nieuwe ambachtskaarten kunnen we onze leerlingen upgraden met gereedschappen en onze gebouwen versieren met de mooiste decoraties. Deze nieuwe kaarten hebben een boven- en onderzijde. De bovenzijde schuif je onder een gebouw en geeft je een directe bonus en punten aan het eind. De onderzijde schuif je onder een leerling om je acties te verbeteren. Iedere speler ontvangt ook een ambachtslied, een grote werker. Deze telt alsof er 2 werkers op een locatie staan en zorgt dat het spel sneller op gang komt

Het ambachtslied. Deze werker is duidelijk groter dan alle anderen.
De nieuwe ambachtskaarten

Ambachtslieden
Het Ambachtslied telt voor 2 werkers maar wel met een duidelijke regel. Hij geeft alleen dit voordeel als hij de eerste werker van een speler op een gekozen locatie is. Als er een andere werker bijgeplaatst wordt dan tellen deze 2 werkers ‘gewoon’ voor 2. Deze toevoeging zorgt ervoor dat het spel sneller opgang komt. Vooral handig om bijvoorbeeld gelijk 2 gebouwkaarten te kunnen pakken in de werkplaats. Ook mogen spelers aan het begin van het spel gratis een werker inhuren wat voor een nog vlottere start zorgt.

Het nieuwe Gildehuis met handige inkeping


Ambachtskaarten en het nieuwe Gildehuis
De Ambachtskaarten hebben een gele bovenkant en een rode onderkant en ze zijn verkrijgbaar in het nieuwe Gildehuis. Dit nieuwe Gildehuis leg je over het bestaande heen en heeft nu handige inkepingen voor je werkers tegen het ongewenst verschuiven. Wil je een decoratie aanbrengen aan een van je gebouwen plaats je een werker op een van je werkers die al in het Gildehuis liggen. Je ontvangt nu een directe bonus die je een latere beurt kan besparen en aan het einde leveren ze extra punten op. Opeens worden goedkope gebouwen enorm interessant als je ze met een decoratie naar 7 punten kan brengen. Deze kaarten kosten wel geld en dat is reuze interessant. In het basispel merkte ik dat in de loop van een potje geld wat nutteloos werd omdat je er niet zoveel meer mee kan doen.
Nu blijft het extreem belangrijk, heb je het niet meer voldoende en wordt een lage positie op het loyaliteitspoor opeens wel interessant.
Met de rode onderkant van de kaarten kan je een gereedschap aanbrengen als hem onder een van je ingehuurde leerlingen plaatst. Elke keer dat zij nu worden geactiveerd krijg je ook deze extra bonus. Hier ben ik nog zoekende naar een manier om hier echt groot voordeel uit te halen. Je kan gereedschappen nu overigens ook verkrijgen op de middelste locatie bij de zwarte markt. Hiervoor krijg je een afdekkaart die je op de originele positie legt en en deze locatie heeft als voordeel dat je geen werker verliest.

Ingehuurde leerlingen die doormiddel van gereedschap een upgrade hebben ontvangen

Wat is er nog meer
De andere toevoegingen zijn 2 nieuwe karakters, 15 nieuwe leerlingen, 12 gebouwen, een overzichtskaart en een scoreblok. De nieuwe karakters Gisela en Walaric bieden weer nieuwe unieke eigenschappen om mee te experimenteren. Op de overzichtskaart die je tegen je karakter plaats zie je o.a. het max aantal handkaarten dat je mag hebben en het maximale aantal in te huren leerlingen. Ook heb je de losse kaarten van x5 grondstoffen of geld niet meer nodig. Deze overzichtskaarten zijn dubbelzijdig maar helemaal gelijk en naar onze mening had op een van de zijden een ‘x10’ moeten staan.
Het scoreblok helpt je om alle punten goed op te tellen want dat was wel een gedoe zonder. Maar eigenlijk was hier al de perfecte oplossing voor in de vorm van de Garphill Comapanion app (Android, IOS). Alle nieuwe gebouwen en leerlingen laten we je lekker zelf ontdekken.

De inhoud van de doos
Het nieuwe karakter Gisela en de overzichtskaart

Mening
Ja, deze uitbreiding voegt veel toe. Niet zozeer in de vorm van heel veel nieuwe componenten maar wel in de vorm van gameplay. Architecten was al goed maar nog niet perfect. Een voorbeeld hiervan is dat de tactiek van bouwen aan de kathedraal vrijwel altijd voor de winst zorgde. Dankzij decoraties scoor je nu extra punten op je gebouwen en dankzij de directe bonussen kun je efficiënter en slimmer spelen. Het basisspel geeft al ruimte aan veel verschillende tactieken maar de uitbreiding beloont je hiervoor. Omdat je de ambachtskaarten moet kopen met munten blijkt het geld nu ook een stuk belangrijker. De toevoeging van de grote werker zorgt voor een vlottere start. Maar het leukste vond ik nog wel het enthousiasme van de medespelers die Architecten voorheen niet zo leuk vonden. Alle toevoegingen zijn subtiel maar zeer effectief en een uitstekende aanvulling voor de fans van het basisspel.

Wil je het spel aanschaffen dan kan het direct bij White Goblin en bij Bol.com

Logo BordspellenBieb

Wil je dit spel een keer proberen voor je deze koopt?

Huur hem dan hier bij de BordspellenBieb®

Een gebouw met decoratie
De nieuwe locatie op de zwarte markt