Mana

Mana

Review door Tijmen

Hou je van puur strategische spellen en beheers je de kunst van de list?

Mana is een strijd tussen wit en zwart en vertoont natuurlijk gelijkenissen met schaak. Het doel is om met je 5 Ronins de Daïmio van je tegenstander ten val te brengen. Dit doe je door je stukken horizontaal of verticaal te bewegen. In tegenstelling tot schaak bepalen echter niet de stukken welke stappen je mag doen maar het speelbord.

het speelbord van 6×6 met de 3 verschillende symbolen

Er zijn 3 verschillende symbolen op het speelbord: zet 1,2 of 3 stappen. Daarnaast is er nog een belangrijke regel. Je begint je beurt door een stuk te spelen die gepositioneerd is op een gelijk symbool als waarop je tegenstander zijn beurt eindigde. Dus: als de speler eindigt op een vak met een dubbele streep moet zijn tegenstander een van zijn stukken verplaatsen die als huidige locatie hetzelfde symbool heeft. Staat geen van zijn stukken op dit symbool mag de eerstgenoemde speler nogmaals. Ook moet de speler het aantal stappen kunnen zetten dat gevraagd wordt. Als je huidige positie aangeeft dat je 3 stappen moet zetten, dan moet je deze stappen ook daadwerkelijk uitvoeren. Eindig je hierbij op een vak waar een Ronin van van de tegenstander staat sla je dit stuk en wordt het naast het speelbord geplaatst. Een speler mag bij het verplaatsen nooit over een tegenstander heen springen om het benodigde aantal stappen te zetten.

De Mana vogel

Ook is er nog de ‘Mana vogel’. Dit is een onafhankelijk speelstuk die naar een veld vliegt gelijk aan het vak waarop een speler zijn beurt eindigde. Dit zorgt voor nog meer opties om je opponent te blokkeren en je een weg te banen naar de vijandige Daïmio. Klopt je strijdplan en heb je goed vooruit gedacht dan is de kans groot dat je wint en je de Harakiri bespaard blijft.

Mana is prachtig. Het begint bij de doos, een pronkstuk op zichzelf. Maar ook de stukken zijn mooi en de gameplay maakt het helemaal af. Dit spel moet je liggen. Houd je niet van schaken dan is dit geen spel waar je gelukkig van wordt. Zoek je een spel voor 2 spelers waar geluk geen factor is dan is dit wat je zoekt. Mana speelt vlot en verlies je dan wil je revanche. In Mana zijn de regels minimaal maar de strategieën maximaal.

Geïnteresseerd geraakt? Het spel is te koop bij Bol.com

Bekijk het product hier op Spelhuis.be

De Witte Ronin zet de zwarte Daïmio onder druk