Shamans

Shamans

Review door Tijmen

👥3-5 (10+) ⚙️ Slagenspel / hidden roles⏳ 40 minuten

Sjamanen beschermen de geestenwerelden tegen de schaduwen en o ja ook iets met de maancyclus en het hele universum. Maar weetje wat… vergeet het thema dat rond het spel Sjamans hangt want het is goed, mooi maar bovenal erg leuk.

Elke kaart is uniek en het artwork is schitterend

Kort speloverzicht
Sjamans is een kaartspel voor 3-5 spelers en het combineert het slagenspel mechanisme met geheime rollen. Het wordt over meerdere ronde gespeeld totdat een speler 8 punten weet te behalen. Elke ronde worden in het geheim de rollen verdeeld. 1 speler is de schaduw (de verrader) en hij neemt het op tegen de andere spelers, de sjamanen.

Vervolgens krijgt elke speler handkaarten die corresponderen met een locatie op het bord (de werelden) . De uitkomende speler bepaald de kleur en nu is het aan iedere speler vrij om deze kleur te volgen, of om een andere kleur te spelen. Speel je echter een afwijkende kleur dan verplaatst de pion zich richting de maan. Bereikt de pion deze positie, dan wint de speler die de schaduw speelt de ronde en ontvangt 3 punten. Waar het echt interessant wordt is dat werelden waar de laatste handkaart wordt aangelegd een specifieke actie activeren zoals het wisselen van de ‘geheim rolkaart` of een overwinningspunt. Maar ook: vermoord een andere speler! Het is dus zaak zorgvuldig te werk te gaan als schaduw.

De pion op het maanspoor
Kaarten leg je aan bij de wereld waar ze horen. Elke wereld geeft een bonus zodra de laatste kaart daar wordt geplaatst

Onze mening
Sjamans is een hit in ons huis. Een paar simpele regels maar heel veel diepgang en een berg interactie. Het geeft enorm veel spanning om met de felbegeerde rol als schaduw, zonder ontdekt of vermoord te worden de eindstreep te halen. Daarnaast is het een werkelijk prachtig ogend spel waarbij elke kaart uniek is. Zoek je een origineel spel voor een spellenavond met wat meer personen? Overweeg dan zeker: Shamans.

—review exemplaar—

De rollen worden in het geheim verdeeld. De witte karakters zijn Sjamans en de zwarte karakters Schaduwen