Parks – Wildlife

Parks – Wildlife

Review door Tijmen

ūüĎ• 1-5(10+) ‚öôÔłŹ Set-collection, worker placement‚Ź≥90 minuten

Als er een spel is waardoor ik puur geluk ervaar dan is het Parks. In dit spel bezoek je de nationale parken van de Verenigde Staten. Dankzij het prachtige artwork en dito componenten droom ik altijd weg naar de herinneringen aan onze reizen. Wildlife is de tweede uitbreiding. De eerste uitbreiding Nightfall voegde veel nieuwe elementen toe maar in Wildlife krijg je meer van wat er al was. Wat dit precies is kan je hieronder lezen.

De Bison is een kleine maar slimme toevoeging

Wat is er nieuw
In deze review ga ik er vanuit dat je al bekend bent met het basisspel en daarom richt ik me alleen op de content in Wildlife. Hoe ik het zie is dat er 1 toevoeging is aan de gameplay en de rest van het nieuws bouwt verder op wat er al was. 

De toevoeging is Barry de Bison. Deze oversized meeple begint op het meest linker park. Dit park kun je nu niet reserveren maar wel bezoeken en zijn kracht is dat je een willekeurig grondstof kan omwisselen naar een ‘wild token’. Je hebt een wild dier gespot en dit is je beloning. Als een park wordt bezocht waar Barry zich bevindt verplaatst deze zich naar rechts. Was dit het derde Park in de rij dan loopt de Bison weer naar het eerste park en mag de speler die dit veroorzaakte een openliggende Gear-card verwijderen. Nu komen we toe aan mijn opmerking dat Wildlife bouwt op wat er al was. Hiermee bedoel ik dat je meer krijgt van bestaande spelonderdelen. Maar binnen dit bestaande voegen ze kleine nieuwigheidjes toe. Zo bieden de nieuwe ‘Gear cards’ mogelijkheden om Wildlife tokens te verdienen op specifieke ’trailsite-tegels’ die je met je hikers bezoekt . Van die tegels krijg je er trouwens vier stuks bij en dit is een welkome toevoeging. De leukste vind ik die waarbij je een andere vrije campsite mag bezoeken maar je tegenstanders wel een zonnetje ontvangen. Elk potje begint nu met de trailsite-tegel waarmee je een park kan bezoeken/reserveren of een gear card kan kopen. Het is een goed voorbeeld van een kleine tweak aan de regels waar Parks Wildlife vol mee zit. Uiteraard zitten er ook nieuw te bezoeken parken in het doosje. Zestien stuks komen erbij en hier valt vooral het nieuwe artwork op die zorgen voor een frisse wind. Als laatste vind je in het doosje nieuwe ‘canteens’, ‘Seasons’ en 4 wildlife tokens.¬†

Het nieuwe artwork heeft een geheel nieuwe stijl
De welbekende ’trail’. In deze uitbreiding krijg je 4 nieuwe campsites

Onze mening
Heel veel nieuws krijg je niet voor de ‚ā¨20,- die deze uitbreiding kost. Zeker als je het gaat vergelijken met de Nightfall uitbreiding. Maakt dit ‘Wildlife’ dan ook veel minder?
Ik vind van niet omdat Wildlife subtiel het spel¬† niet alleen beter maakt maar ook beter in balans brengt. Na de introductie van de ‘Campsites’ en bijbehorende ‘Year cards’ in Nightfall werd het erg belangrijk om op deze onderdelen goed te scoren als je het potje wilde winnen. Wat Wildlife brengt is dat alle onderdelen in het spel belangrijk worden. De juiste waterflessen en gear cards laten je een motortje bouwen die essentieel is om in het verloop van het spel meer parken te bezoeken. En dat ga je doen dankzij de nieuwe trailsites maar ook omdat de tegel waar je een park kan bezoeken vanaf het begin meedoet. Een perfect voorbeeld van een kleine tweak aan de regels waardoor Parks dankzij Wildlife beter wordt. Barry de Bison en de nieuwe gear cards¬† maken het spel ook flexibeler omdat er meer mogelijkheden komen om grondstoftokens om te wisselen. Het biedt ruimte om lekker te pingelen om aan de voorwaarden van een park te voldoen en stuwt de scores omhoog. Voor de fans van Parks is deze uitbreiding een must.¬† ¬†¬†

Exemplaar zelf aangeschaft

 

Dit nieuwe trailsite laat je een wildlife omwisselen voor 2 zon en 2 water
De eerste hiker is onderweg