Kintsugi review – Deze scherven brengen geluk

Kintsugi review – Deze scherven brengen geluk

Review door Tijmen

👥 2-4 (10+) ⚙️ Drafting, Set-collection⏳20 minuten 🏢 Gam’inBIZ

Het mooie aan het spelen van spellen is dat je algemene ontwikkeling groeit. Zo had ik nog nooit gehoord van Kintsugi, het repareren van keramiek en porselein met goudlijm. Het kaartspel met dezelfde naam hebben we gespeeld en dit is onze review.

Kintsugi kaarten
In de eerste fase van een ronde draften/kiezen spelers kaarten uit de markt

Kort speloverzicht
Het compacte doosje van Kintsugi komt met een deck kaarten en goudfiches. Op deze kaarten staan allerlei soorten servies in drie verschillende kleuren. Kopjes, schoteltjes, vazen you name it. Origineel hieraan is dat beide zijdes van de kaart bedrukt zijn: het servies in z’n originele staat en hetzelfde servies  nadat het met goudlijm is gerepareerd. 

Een ronde begint door twee kaarten per speler +1 in de open markt te leggen. Hiervan kiest iedere speler twee kaarten. De niet gekozen kaart plus de bovenste kaart van de trekstapel hebben nu een belangrijke rol. Het soort servies dat hier op staat afgebeeld valt namelijk kapot. Dit houdt in dat als jij kaarten met dit type serviesgoed in originele staat voor je hebt liggen, het nu stuk is. Om dit weer te geven wordt de kaart een kwartslag gedraaid. 

Nu start de volgende fase en dat is het repareren van jouw kapot gevallen servies. Elke kaart heeft een kostprijs om het te repareren dat je betaalt met goud fiches. Heb je hieraan voldaan dan mag je de kaart omdraaien naar de gerepareerde zijde. Dit maakt dit stukje porselein extra waardevol als de puntentelling begint. 

Kintsugi is een echt set-collection spel en elk soort servies levert je net even anders punten op. Zijn de kaarten van de trekstapel op dan volgt de puntentelling en kijk je per soort wat je hebt gescoord. De speler met de meeste punten wint.

 

Kintsugi dubbelzijdig
Elke kaart is aan beide zijden bedrukt. Het servies in originele staat en nadat het is gerepareerd
Kintsugi setjes
Als het spel klaar is scoor je punten voor verzamelde setjes

Onze mening
Kintsugi is een interessante set-collector met meer diepgang dan ik bevroedde. Het  begint al bij het kiezen van de juiste kaarten uit de markt. Je moet slim verzamelen maar ook niet te gretig zijn. Daarnaast is het belangrijk goed in de gaten te houden wat in de huidige ronde kapot gaat vallen. Bonuspunten scoor je door scherven porselein aan elkaar te plakken maar hiervoor heb je wel voldoende goud fiches nodig. Lukt dit niet dan is het kapotgevallen servies namelijk waardeloos. Het idee dat je kaarten draait die zijn gerepareerd is erg leuk bedacht. 

Met negen soorten servies die verschillend scoren is er een hoop om rekening mee te houden. Kintsugi is niet ingewikkeld maar dit kan het uitdagend maken voor mensen die niet regelmatig spellen spelen.

Het uiterlijk past perfect bij het thema, heel ‘clean’. Wel vind ik dat het iets uitbundiger had gemogen. Verder is het opvallend dat er geen scoreblok wordt meegeleverd. Na hier even over na te denken vond ik dit wel positief. Iedereen heeft pen en papier en dat is een meer dan prima alternatief.

 Koop Kintsugi als:
– je blij wordt van set-collection en je toe bent aan een frisse versie van dit mechanisme

Vermijd kintsugi als
– het verzamelen van kaarten om hier vervolgens setjes mee te vormen jouw hart aan diggelen slaat.

Reviewexemplaar

 

Kintsugi goudfiches
Servies reparen doe je door de kosten te betalen met goudfiches