Dog Park

Dog Park

Review door Tijmen

👥 1-4 (8+) ⚙️ drafting, bidding, set-collection⏳60 minuten

In het bordspel Dog Park ben jij de hondenuitlaatservice. 163 viervoeters staan te trappelen om het park in te gaan. Verzamel de populairste honden en houd ze tevreden met lekkernijen en peeltjes. Heb jij het in je om de populairste ‘dogwalker’ te worden?

Gedrafte honden komen in je kenel te liggen

Kort speloverzicht
Over 4 rondes gaan spelers zoveel mogelijk reputatie punten proberen te verzamelen.

Elke ronde is onderverdeeld in verschillende fases.Je begint altijd met het bieden op honden die open liggen in de markt. Hiervoor bieden spelers in het geheim met hun reputatiepunten. Weet je een hond te bemachtigen dan komt hij in je kennel. Nu ga je bepalen welke honden je wil uitlaten in het park. Elke hond vraagt hiervoor een aantal grondstoffen. In het geval van Dog Park zijn dit botten, ballen, takken en speeltjes. Heb je een keuze gemaakt dan is het tijd om de schoenen aan te trekken en naar het park te gaan. Elke beurt mag je 1-4 stapjes zetten om nieuwe grondstoffen op te pakken voor toekomstige rondes. Pas wel op dat je niet de laatste dogwalker in het park bent wat dit kost reputatie.

Het spel komt met een handige tray voor de grondstoffer in een bekende vorm
In de derde fase van een ronde laat je de honden uit

Als laatste deel van een ronde leg je een halsband op de honden die je hebt uitgelaten en scoor je reputatie voor ze. Als de nieuwe ronde start begin je weer met bieden op honden die het beste passen bij jou strategie. Sommige generen extra inkomsten bij het wandelen en andere geven je bonuspunten in de eindtelling. Na vier rondes volgt de puntentelling en wint de speler met de beste reputatie.

Onze mening
Dog Park was een Kickstartercampagne die ik vooral steunde vanwege z’n looks. Het uiterlijk vind ik dan ook prachtig. Het grote speelbord is erg mooi en hetzelfde geldt voor de unieke hondenkaarten. Nou ja… Het niveau van het artwork van de honden vind ik nog wel eens verschillen. Maar het is een detail. De meeples zijn van een niveau zoals je zelden ziet en de spelersborden en de insert zijn geweldig. Vooral de bakken in de vorm van hondenbotten die ruimte bieden aan de grondstoffen zijn top. Het is een voorbeeld van het gevoel voor detail waarmee het spel is gemaakt. Daarnaast is het functioneel en thematisch. Let wel op dat we hier de luxe Kickstarter ‘Collectors Edition’ bespreken. De versies die je in de verschillende webshops kan kopen hebben misschien niet alle mooie componenten.
Dan de gameplay zelf. Dog Park is een luchtig spel en zeker niet complex.

Alle honden hebben een eigenschap maar er zijn maar een handvol variaties. Het houdt het behapbaar maar hier waren meer verschillende ‘krachten’ welkom geweest. Het spel is met 2 spelers goed te spelen maar hou wel rekening met de ‘auto walker’ dit is een soort computerspeler die je eenvoudig zelf bedient. Hij zorgt voor concurrentie bij het bieden op honden maar het is makkelijk te achterhalen voor welke hij gaat kiezen. Een spelonderdeel dat met meer spelers erg leuk is wordt minder boeiend.
Erg leuk is het creëren van Synergie tussen je honden. Welke honden moet ik naar mijn kennel halen om extra punten te scoren. Of misschien kies je nu voor een ras dat daar minder voor geschikt is maar wel meer grondstoffen oplevert.

Dog Park is al met al een licht spel maar wel met een leuke combinatie van mechanismes. Het ronde-systeem werkt goed en het bieden op (dezelfde) honden zorgt voor voldoende interactie. Het meeste plezier komt voor mij uit het bekijken van alle hondenkaarten. Je herkend ze en leert de naam van het ras. Dog Park is een blijvertje in ons spellenmandje.

De hele mooie, en handige insert