PAPER DUNGEONS – review

PAPER DUNGEONS – review

Review door Tijmen

👥 1-8 (10+) ⚙️ Roll & Write⏳ 30 minuten

Verzamel je helden en treed de donkere kerkers binnen. De mooiste schatten liggen hier verzameld maar in elke vochtige hoek schuilt gevaar. Krabbel, verken en overwin in dit roll & Write spel.

De 6 dobbelstenen waarmee je al je acties selecteert

Kort speloverzicht
Zoals in elk spel in dit genre ontvangt iedere speler een vel papier waarop je kan gaan tekenen. In Paper Dungeons staan hierop de kracht van je helden, de magische voorwerpen die je kan samenstellen en natuurlijk de kerker die je gaat verkennen. Het spel heeft zes dobbelstenen eerlijk verdeelt in zwart en wit. Deze vierkante kanjers worden 8x gedobbeld en dat is even vaak als dat het spel ronden heeft. Aan het begin van elk spel worden er verschillende type kaarten verdeeld. Zo heb je de gezamelijke kaart die aangeeft waar iedere speler een extra muur moet tekenen en waar de drie monsters zich verschuilen in de kerker. Daarnaast krijgt ieder een unieke kracht die alleen dat spel geldt en een missiekaart. De laatste geeft extra punten voor een specifiek behaald doel. 

In elk van de 8 ronden worden de dobbelstenen slechts 1 keer geworpen. Dit betekent dat de spelers de keuze hebben uit dezelfde dobbelstenen en ieder mag er drie kiezen. Het zijn acties die corresponderen met het tekenvel. Er zijn tal van keuzes te maken maar het wordt nooit ingewikkeld. Heb je de dobbelsteen met ‘drie laarsen’ gekozen ga je evenveel vakken verplaatsen in de kerker. Heb je in een eerdere ronde het magische voorwerp: ‘Cape der ongrijpbaarheid’ gecreeerd  dan mag je door muren bewegen. op je reis kom je diamanten, gemene handlangers en andere voordeeljes tegen maar ook: MONSTERS. In ieder spel doen er drie in willekeurige samenstelling mee. Ze verschillen van kracht en tijdens het spelen zijn er drie momenten waarop je ze kan verslaan. Is het derde monster verslagen telt ieder zijn punten en wint de speler die meeste heeft.

In elk spel zijn er 3 monsters aanwezig die je moet verslaan

Onze mening
De maker van het spel wilde een roll & write maken in de geest van de grotere dungeon crawlers, spellen waarin je kerkers verkend. Eerlijk, ik waande mij niet in een kerker. Dit is ook helemaal niet erg want we hebben hier te maken met gewoon een goede roll and write. Ik hou erg van spellen waar ik moet puzzelen welke acties op dat moment het meest efficient zijn. Dit is eigenlijk alles in Paper Dungeons omdat je steeds weer de beslissing moet maken welke drie dobbelstenen je wel, en welke je niet kiest. Lekker tekenen, omhoog gaan op verschillende sporen en daarmee bonussen ontvangen… het zit er allemaal in. Daarbij wordt elk spel net wat anders gemaakt door de toevoeging van de kracht-, missie- en monsterkaarten wat zorgt voor lekker veel herspeelbaarheid. O ja toch nog een puntje van kritiek. Beste spelmakers bedruk de vellen nou eens dubbelzijdig! Paper Dungeons is de baby van Railroad ink en Clever en is een tip voor de roll & write liefhebber.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

Aan het begin van ieder spel wordt er een kaart zoals deze getrokken. Hij geeft aan waar extra muren zijn en monsters verstopt zitten

Check ook deze spellen: