De Bierproef – IPA editie

De Bierproef – IPA editie

Review door Tijmen

👥 1-4 (18+) ⚙️ Quiz, proeven⏳90 minuten

Let op: Geen druppel onder de 18!

Wij Bordspelbros drinken graag een biertje tijdens het spelen. Een spel waarbij je bier moet proeven lijkt dus een match made in heaven.
Tijd dus om de proef op de som te nemen met de IPA editie. Bierenvrienden stuurde ons 12 in folie gewikkelde blikken en daagde ons  uit deze 6 verschillende bieren aan de juiste smaakprofielen te koppelen. 

 

Bieren Vrienden stuurde ook eigen bierviltjes mee
Elke blik heeft een folie gekregen met daarop een vraag, een feit of fabel en informatie over de brouwer

Kort speloverzicht
Als je de bierproef besteld krijg je naast de blikken speciaalbier (6 of 12 stuks) een herbruikbaar speelbord met pionnen, scorekaarten en een korte handleiding met daarin ook proeftips. Om het spel te beginnen geef je elke speler een scorekaart en trek je het eerste bier open. Elk blik is voorzien van een nieuw folie. Op dit folie staat een meerkeuze vraag, een statement dat een feit of fabel is en een weetje over het bier of haar brouwer. Op de scorekaart vind je een tabel met 8 smaakprofielen. De eerste uitdaging is om elke ronde het bier te proeven en aan het juiste smaakprofiel te koppelen. Daarnaast beantwoord je de meerkeuzevraag en geef je aan of het statement een feit of een fabel is wat maakt dat je 3 punten per ronde kunt scoren. Als iedereen zijn antwoorden heeft gegeven dan mag het folie verwijderd worden. Het blik is nu onthuld en aan de binnenzijde van het folie vind je alle antwoorden. Beweeg jouw pion nu vooruit op het speelbord als je punten wist te scoren. Na 6 ronden komt het spel ten einde en is de speler met de meeste punten de beste bierproever.

 

Bij het verwijderen van folie wordt het blik zichtbaar
Op de scorekaart vind je de verschillende smaakproefielen

Onze mening
Het leek een match made in heaven en het bleek een match made in heaven. Wij hebben ons namelijk heel erg goed vermaakt met de Bierproef.
Van te voren waren we stiekem een beetje kritisch. Een bierproefspel voor thuis, hoe gaan ze dat precies ten uitvoer brengen? Het antwoord bleek in de folie’s te zitten en is gewoon briljant.
Het blik is nu verhuld en je moet vertrouwen op je smaak en ogen die het bier beoordelen wanneer het in het glas is ingeschonken. Terwijl je het bier proeft lees je de smaakprofielen en probeer je de match te maken. Dan wordt het opeens toch lastig om perzik en exotische vruchten te onderscheiden van tropische- en citrusvruchten. Al je zintuigen worden hierdoor echt aan het werk gezet. Daarbij waren wij heel positief over het feit dat het spel ook erg leuk bleek voor de spelers die normaal geen bierliefhebbers zijn. Het gaat echt om het herkennen van smaken en het proeven gaat in kleine hoeveelheden. De Bierproef is daarom zeker geen zuipfestijn.  De toevoeging van de meerkeuzevragen en de feit of fabel maakt ook dat het goed hebben van alle bieren je niet per definitie de winst brengt en de scores tijdens het gehele spel dicht bij elkaar blijven. De Bierproef is erg toegankelijk, brengt een hoop gezelligheid en is onze tip voor vaderdag. Wij kunnen niet wachten op de nieuwe edities!

  • koop de Bierproef om voor eens en altijd uit te maken wie het meeste van bier weet
  • Vermijd de Bierproef als je geen alcohol drinkt 

Reviewexemplaar

KLIK HIER OM DE BIERPROEF TE BESTELLEN

Het speelbord inclusief pionnen

 

Rits het folie van het blik om achter de antwoorden op de vragen te komen