Tangram City – Wie zegt dat tegels vierkant moeten zijn

Tangram City – Wie zegt dat tegels vierkant moeten zijn

Review door Yvonne van @yvonnes_spellekast

👥 1-5 (8+) ⚙️ Tableau building, Tegelleggen⏳30 minuten  

Jij bent een stadsplanner in een oostelijk koninkrijk. De koningin heeft opdracht gegeven om nieuwe steden te bouwen, maar er zijn een aantal voorwaarden. Zo moet je een zo groot mogelijke rechthoek bouwen om punten te scoren, maar ook de balans tussen de kleuren goed in de gaten houden. Alvast een leuk weetje: een ‘Tangram’ is een Chinese geometrische puzzel die bestaat uit een vierkant dat in zeven stukken is gesneden. Als je deze verschillende stukken gaat rangschikken kan je weer allerlei andere vormen te maken.

    

Kort Speloverzicht

Iedereen begint het spel met 23 tegels en 6 fonteinen. Elke ronde worden er, afhankelijk van het aantal spelers, kaarten met tegelvormen open en gesloten uitgedeeld, waarna de kaarten één voor één worden gespeeld, te beginnen met de open kaart(en). Elke speler plaatst de tegelvorm van de gespeelde kaart op het spelersbord. Je mag zelf kiezen of je de groene of de zwarte zijde speelt. Dit wordt herhaald tot alle gedeelde kaarten gespeeld zijn. Aan het eind van een ronde mag je een fontein of een driehoek ergens op je spelersbord plaatsen en hiermee probeer een zo groot mogelijk rechthoek of vierkant te vormen. Je krijgt punten voor de langste zijden van de rechthoek/vierkant. Een vierkant van 4×4 is 16 punten waard. Vervolgens ga je de volledige zwarte en groene vierkanten tellen. Dit hou je bij op het balansspoor. Aan het eind van het spel krijg je punten op basis van de balans tussen groen en zwart. Deze rondes herhaal je tot ronde zes. Er zijn dan nog 3 kaarten over die tegelijk gespeeld worden. Elke speler mag zelf kiezen in welke volgorde ze de kaarten willen spelen. Nadat iedereen dit heeft gedaan wordt de laatste fontein tegel geplaatst en volgt nog een scoringsronde. Aan het einde van het spel zijn bonussen te verdienen voor het balansspoor en voor een compleet volgebouwd grid. Degene met de meeste punten wint!

Solo gameplay

Het enige verschil met de multiplayer is hoe de kaarten gespeeld worden. Er worden twee kaarten open en twee kaarten gesloten geplaatst. Je speelt eerst de open kaarten en daarna één voor één de gesloten kaarten. Aan het eind van het spel kun je je score vergelijken met de prestatietabel.

Onze mening

Ik vind Tangram City als liefhebber van tegellegspellen een erg leuke titel! Het is vlot, bevat weinig regels maar biedt voldoende uitdaging om een goede score te halen. Het is snel uit te leggen en ook met vijf spelers ben je niet veel langer dan 30 minuten kwijt. Wat ik een positieve twist vind is het balansspoor. Je moet soms een keuze maken tussen een perfecte vorm op een positie plaatsen, of, deze toch omdraaien naar de andere zijde (waardoor de vorm gespiegeld wordt) om de balans tussen de zwarte en groene tegels te verbeteren. Het is een spannende puzzel om alle stukken zo optimaal mogelijk te plaatsen en de bonussen voor een compleet grid en perfecte balans te verzamelen. 

Koop Tangram City als
– Je houdt van (niet al te ingewikkelde) tegellegspellen

Vermijd Tangram City als
– Je wel even genoeg steden gebouwd hebt met tegels

reviewexemplaar

 

Speelgoed