Akropolis

Akropolis

Review door Tijmen

👥 1-4(14+) ⚙️ Tegelleggen, drafting, lagen maken⏳20 minuten

Wist je dat Akropolis in het Grieks ‘hoogste punt van de stad’ betekent? Met deze titel  wordt gelijk het thema maar ook de belangrijkste eigenschap van het spel neergezet. Je gaat in dit tegellegspel namelijk niet alleen tegels direct op tafel leggen maar ook op elkaar. Hoe hoger het hoogste punt in je stad, hoe hoger je eindscore.

De starttegel is voor iedereen gelijk

Kort speloverzicht
Iedere speler begint het spel met eenzelfde starttegel. Dit is het begin van je stad. In beurtvolgorde mag nu een tegel uit de markt gekozen worden. Elke tegel bestaat uit 3 zeshoeken die met 2 van hun zijdes aan elkaar vastzitten. Op elke zeshoek staat 1 type gebouw en in totaal zijn er 6 verschillende. Je hebt bijvoorbeeld ‘legerposten’ die aan de buitenzijde van je stad moeten liggen om te scoren en ‘markten’ die niet aan andere markt mogen grenzen. Door het plaatsen van de tegels krijgt je stad vorm en scoor je voor de tegels die zichtbaar zijn. Dit laatste is essentieel want je kan tegels ook op elkaar leggen om je stad letterlijk naar een hoger niveau te brengen. Elk type gebouw scoort anders maar direct op tafel, het eerste niveau, scoren ze allemaal maar 1 punt. Liggen ze op het het eerste niveau 2, op het derde 3 etc. Dit maakt het heel belangrijk om omhoog te bouwen. Zeker omdat er van elke soort 2 type tegels meedoen. Je hebt naast de gebouwen de vermenigvuldigers. Op de tegels staan sterren. Heb je bijvoorbeeld 5 markten en 4 sterren zichtbaar in je stad dan scoor je 20 punten. Liggen twee van deze markten op het tweede niveau scoor je alweer 8 punten extra (7 x 4 = 28). Ben ik nog te volgen? Twee markten van 2 punten maken 4 en hierbij tel je nog de 3 markten van 1 punt op. Zo puzzelen spelers zich een weg naar boven. De uitdaging zit hem in het feit dat door omhoog te bouwen je een bestaande tegel gaat bedekken. Deze tegel is nu niet meer zichtbaar en levert geen punten meer op. Daarom is  het belangrijk dat je in Akropolis vooruit gaat plannen, maar ook van tactiek kan wijzigen als de door jouw gewenste tegel wordt weggekaapt. Als er nog maar 1 tegel kan worden gekozen uit de markt eindigt het spel en tellen de spelers hun punten.

De markt is opgebouwd van links naar rechts. De eerste is gratis en elke volgende kost 1 steen extra
Tegels mogen op het tweede niveau worden geplaatst als ze bovenop tenminste 2 andere tegels komen te liggen.

Onze mening
Tegellegspellen zijn er in overvloed. Wat is het daarom knap dat Akropolis zich echt weet te onderscheiden. De regels zijn simpel net zoals de manier waarop de verschillende gebouwen scoren. Het spelplezier dat hierdoor wordt gecreëerd is heel hoog. Want wat is dit een goed maar vooral leuk spel! Het puzzelelement waarbij je tegels op elkaar legt werkt uitstekend. Het is een continue afweging tussen (stads)planning en afwegen wat op de langere termijn meer punten gaat opleveren. Ook moeten spelers zich de vraag stellen of ze hun kansen spreiden en overal op willen scoren of willen gaan focussen op 2 gebouwtypen. Een extra tactisch element is de grondstof steen die je kan verdienen. Deze stenen kan je inzetten om een tegel uit de markt te nemen die meer naar rechts ligt. De meest linker tegel is gratis en elke volgende kost steeds 1 steen extra. Het geeft spelers extra keuzevrijheid maar zorgt ook voor interactie. Wie slim is kijkt met een schuin oog naar de concurrerende steden en voorkomt dat daar die ene waardevolle tegel komt. Of… Focus jij je alleen op je eigen stad? Ook worden we blij dat er geen restricties zijn aan de vorm van je stad. Je bent niet gebonden aan een vast grid zoals in Between Two Cities. Het lijkt in die zin misschien meer op het geweldige Cascadia. En misschien vinden wij Akroplis zelfs een stukje leuker dan die laatste. Absolute aanrader dus!

Reviewexemplaar

Een stad met 3 niveaus
Ook de handige insert is top!