Dobble Disney

Dobble Disney

Review door Tijmen

👥 2-8 (6+) ⚙️ patroonherkenning, part⏳15 minuten

Dobble is inmiddels een beproefd recept. In dit spel met ronde kaarten ga je steeds opzoek naar matchende symbolen. Om te vieren dat Disney 100 jaar bestaat is er nu: Dobble Disney. Deze versie laat je zoeken naar favoriete personages zoals  Mickey Mouse, Elsa, Buzz Lightyear en Rapunzel.

 

Kijk naar je eigen stapel en de centrale stapel en zoek het matchende personage

Kort speloverzicht
Dobble is gebaseerd op patroonherkenning en op elke kaart staan 10  personages. Hoewel het formaat van de personages kan verschillen hebben alle kaarten er precies 1 overeenkomstig. Met elke versie van Dobble kun je 5 mini-spellen spelen die allemaal neerkomen op de basisvariant. Schud de 90 kaarten en geef iedere speler er een die ze open voor zich neerleggen en vorm met de overige kaarten een centrale stapel met de afbeeldingen naar boven.  Doel is nu om zo snel mogelijk het matchende personage te vinden tussen de bovenste kaart op de centrale stapel en jouw persoonlijke kaart. Lukt dit dan win jij deze kaart en leg je hem open op je eigen kaart. Speel door tot de centrale stapel leeg is en de speler die de meeste kaarten heeft gewonnen is de winnaar.

 

Doornroosje is het enige personage dat op beide kaarten is te zien

Onze mening
Dobble is gewoon een goed spel in zijn soort dat je per potje nooit meer dan een kwartier kost. Omdat het gebaseerd is op het herkennen van personages op verschillende kaarten kun je het perfect met kinderen spelen. Tactiek is er namelijk niet want alleen het zo snel mogelijk spotten van de match is wat telt. Het is wel de reden waarom we het alleen onze met kinderen spelen omdat het als volwassenen onder elkaar te weinig biedt. Dobble is met 2-8 spelers te spelen en schaalt erg goed over de verschillende spelersaantallen. Een ander punt dat we waarderen is dat alle personages in dezelfde stijl zijn getekend en er geen gebruik is gemaakt van bestaande afbeeldingen.  

Van alle Dobble versies die er zijn is dit natuurlijk een hele leuke. De Disney en Pixar personages spreken elke generatie aan.

  • Koop Dobble Disney als je een spel zoekt waarbij je gewoon je best kan doen tegen je (jonge) kinderen en/of Disney fan bent
  • Vermijd Dobble Disney als de combinatie van patroonherkenning met snelheid jou niet blij maken

Reviewexemplaar