De Weerwolven van Wakkerdam

De Weerwolven van Wakkerdam

Review door Tijmen

šŸ‘„ 8-18 (10+) āš™ļø Geheime rollen, speler eliminatieā³30 minutenĀ 

Het dorp Wakkerdam wordt opgeschrikt door weerwolven. Onder de dorpelingen bevinden zich een aantal duistere schepsels die zich voordoen als trouwe burger maar in de nacht een hapje zoeken. Weervolven is een makkelijk spel voor grote groepen waarin iedereen een geheime rol heeft. Lukt het de groep om de slechterikken te ontmaskeren?

Ā 

Kort speloverzicht
Weerwolven van Wakkerdam is een populair gezelschapsspel waarbij spelers in een dorp wonen dat wordt geteisterd door weerwolven. Het doel van het spel verschilt afhankelijk van de rol die een speler heeft. De belangrijkste rollen zijn:

  1. Weerwolven: Ze proberen ’s nachts dorpsbewoners te vermoorden zonder ontdekt te worden.

  2. Dorpelingen: Hun doel is om de weerwolven te ontmaskeren en te elimineren.

  3. De Ziener: Deze speler kan ’s nachts de ware aard van een medespeler zien en ontdekt zo wie een weerwolf is.

  4. De Heks: Deze rol kan ’s nachts spelers genezen of vermoorden. Ze heeft een beperkt aantal geneesmiddelen en een dodelijke drank.

  5. De Jager: Als de Jager wordt vermoord, kan hij/zij een andere speler kiezen om mee te nemen in de dood.

  6. De Burgermeester: Deze speler heeft de macht om iemand aan te wijzen om te worden gelyncht. De stemming van de Burgermeester weegt zwaarder.

Het spel wordt gespeeld in twee fasen: dag en nacht. Tijdens de dag discussiĆ«ren spelers en proberen ze de weerwolven te ontmaskeren. ’s Nachts voeren de spelers hun rollen uit. Het spel eindigt wanneer alle weerwolven zijn geĆ«limineerd of als ze in de meerderheid zijn. “Weerwolven van Wakkerdam” vereist strategisch denken, overtuigingskracht en de vaardigheid om informatie te verbergen of juist te onthullen.

 

Het ‘nieuwschierig meisjes’ mag stiekem kijken als de weervolven wakker worden.
De kaarten die de rol van weervolf aangeven

Onze mening
Weerwolven is al een wat ouder spel dat vele fans heeft. Zelf had ik het nog nooit gespeeld en dit maakte mij al lange tijd heel nieuwschierig. Maar ja, zie maar eensĀ  7 andere spelers te vinden. Om het spel te spelen moet je namelijk minimaal met zn achten zijn. Omdat het spel zulke eenvoudige regels heeft zorgt het er wel voor dat het een uitstekende optie om in je collectie te hebben voor die momenten dat je met een grote groep een leuke activiteit zoekt vol interactie. Iedereen wil natuurlijk weerwolf zijn maar dat kan uiteraard niet. Het is daarom interessant dat er verschillende rollen in het spel zitten met speciale eigenschappen. Het maakt een rol als dorpeling geen straf en zorgt voor belangrijke extra stukjes informatie. De kern van het spel is dat mensen uitgeschakeld worden door moord of omdat ze worden weggestemd. Met een spelduur van max 30 minuten is dat nog niet zo erg maar omdat er weinig informatie is zijn vooral aan het begin van het spel dezelfde mensen vaak de pineut vanwege de sociale balans in een gezelschap. Dit overkwam mij een aantal keer en het voelde toch wel als een teleurstelling om nooit in ‘ the endgame’ te komen. Gelukkig is Weerwolven ook een erg leuk spel om als toeschouwer te volgen.Ā 

  • Koop Weerwolven van Wakkerdam voor die momenten dat je met een grote groep een leuke belevenis wil hebben. Het zal niet teleurstellen
  • Vermijd weervolven van Wakkerdam wanneer jij nooit een spel zal spelen in een groot gezelschap en/of niet tegen onrecht kan.

Reviewexemplaar