Online escaperoom: Operatie Castellum

Online escaperoom: Operatie  Castellum

Escaperooms zijn briljant. Nu we ze niet meer kunnen bezoeken zijn de online varianten een heel goed alternatief gebleken. Maar door het grote aanbod is het moeilijk een keuze te maken. Wij mochten van @missionroom hun ‘Operatie Castellum’ uitproberen.

Het begint al gelijk goed als de envelop thuis op de mat valt. Ja het is een online escaperoom maar hier hoort wel een dikke envelop bij die thematisch al helemaal klopt. De inhoud is een dossiermap met wederom veel oog voor detail. De inhoud zal ik niet verklappen.

Er blijkt een anonieme tip binnen te zijn gekomen die ons leert dat er een grote partij cocaïne verhandeld gaat worden. Het is aan de spelers om als hacker en onderdeel van de afdeling OSINT (open source Intelligence) de locatie van levering te achterhalen.

We spelen met zn drieën en overleggen via Microsoft Teams. Met de inhoud van de map en het
ontvangen geluidsfragment vogelen we uit waar we moeten starten.
Wat volgt is een reis waar we de basisbeginselen van hacking leren en we dankzij mijn onoplettendheid eerst websites proberen te hacken die niet eens bij het spel horen 😬. Eenmaal op het goede spoor volgen de puzzels elkaar snel op en valt continu op met hoeveel aandacht en zorg het in elkaar is gezet. We zijn enthousiast dat Operatie Castellum niet de ‘standaard’ puzzels bevat en dat elk raadsel perfect in het thema past. Na +- 180 minuten zijn we succesvol en worden we wederom verrast door de extra effort die de makers in het spel hebben gestopt.

Omdat Online Escaperooms in vergelijking tot bordspellen best prijzig zijn wil je dat de ervaring het waard is. Dat de ervaring uniek is en dat het goed op afstand van elkaar te spelen is. Wat ons betreft slaagt Operatie Castellum in al die onderdelen glansrijk. Thematisch is het zo sterk dat we echt het gevoel kregen hackers te zijn. De originele puzzels, de effort en de liefde die erin zijn gestopt maken dit een hele goede escape ervaring.

Wij adviseren Operatie Castellum te spelen met 2-4 spelers en vooraf de documenten te digitaliseren en te verspreiden over de verschillende deelnemers.