Sixto

Sixto

Review door Tijmen

👥 1-6 (8+) ⚙️ roll & Write⏳15 minuten 

QWIXX, wie is er niet groot mee geworden? Niet voor niets komt White Goblin Games met een opvolger: Sixto. Ook dit compacte spelletje komt met 6 dobbelstenen en ook nu ga je getallen afkruisen. Wil je weten wat de verschillen zijn en wat wij van Sixto vinden? Lees dan verder.

 

Kort speloverzicht
Iedere speler krijgt een scoreblad met daarop een letter. Er zijn 12 verschillende scorebladen en het is belangrijk dat iedereen een ander blad heeft. Op ieder blad is de volgorde van de cijfers staan totaal verschillend. Nu begint de actieve speler met het gooien van alle dobbelstenen en bepaald of hij tevreden is met de uitkomst. Is hij dat niet, dan mag hij maximaal 1 keer opnieuw dobbelen. Nu mogen alle spelers elke dobbelsteen gebruiken om een getal af te kruisen in de overeenstemmende rij op hun scoreblad. Het is hierbij belangrijk dat je altijd van links naar rechts werkt. Er mag nooit een getal afgekruist worden links van het laatst afgekruiste cijfer. Als een speler 2 van de laatste 3 getallen van een kleur afkruist dan wordt de rij gesloten. Deze dobbelsteen wordt uit het spel gehaald. Wanneer dit voor de derde keer gebeurt eindigt het spel, worden de punten geteld en wint de speler met de meeste punten. Pas bij die puntentelling echter wel op. Je scoort namelijk niet alleen punten voor het aantal kruisjes in een rij, maar ook voor kruizen in de kolommen. Dit kan je plus- maar zelfs minpunten opleveren.

 

Onze mening

Tijdens onze potjes Sixto ontdekten we niets aan het spel dat vernieuwend of origineel is. Het is vooral de vraag of dit iets negatiefs is. Ik denk het niet, en zeker niet voor de doelgroep waar dit dobbelspel voor is bedoeld. Dit is voor de spelers die houden van (dobbel)spellen zonder veel regels of poespas. Lekker ontspannen met een drankje en wat dobbelstenen zonder moeilijke keuzes te hoeven maken.

Het is heel aardig dat iedereen tegelijkertijd aan het spelen is omdat je nooit aan het wachten bent. Omdat iedere speler op een verschillend scoreblad werkt moet je wel vertrouwen hebben in de eerlijkheid van je tegenstanders.  De geluksfactor in Sixto ligt wel erg hoog omdat iedere speler elk van de dobbelstenen kan gebruiken.  

Sixto is de meest uitgeklede, rechtlijnige versie van een ‘roll & write’. Dit vind ik aan de ene kant iets goeds omdat het daardoor enorm toegankelijk is maar naar mijn smaak had het iets meer mogen zijn. Zelf mis ik bijvoorbeeld de mogelijkheid om (een aantal keer per spel) de waarde van een dobbelsteen aan te passen. Daarnaast moet de actieve speler bij het opnieuw dobbelen elke dobbel opnieuw gooien. Het was leuk geweest als de optie er was dat je een aantal stenen mag vasthouden.  

  • Koop Sixto als je geniet van eenvoudige spellen die niet lang duren en een geluks-element hebben.
  • Vermijd Sixto wanneer je wat meer tactiek en controle in een spel zoekt

Reviewexemplaar