Rajas Of The Ganges: The Dice Charmers

Rajas Of The Ganges: The Dice Charmers

Review door Tijmen

Een van mijn top 3 spellen op dit moment is het bordspel Rajas of the Ganges van Inka en Markus Brand. Toen ik erachter kwam dat er een Roll & Write van dit spel is uitgekomen moest ik die natuurlijk proberen. In een roll & write gooien spelers met dobbelstenen (roll) en schrijven ze de acties op hun papier die de dobbelsteen aangeeft (write).

Net als in het basisspel moet jij je eigen provincie zo winstgevend mogelijk maken. Dit doe je door goederen te verkopen op de markt, de Ganges te bevaren en verschillende acties in het paleis uit te voeren. Natuurlijk ga je ook weer met wegen de invloed van je provincie uitbreiden. Eigenlijk is dit een vertaling van bordspel naar roll & write en weet je wat; dit is ontzettend goed gelukt. Het spel verliest ondanks de aangepaste vorm eigenlijk niets van het plezier dat wij er aan beleven en dat terwijl de doos zoveel kleiner is. Hoe de dobbelstenen werken is zo slim gedaan waardoor er een heerlijk tempo in het spel komt. Kies je de juiste dobbelsteen onstaat er een kettingreactie van bonussen waardoor je maar blijft schrijven. EN DIT GEEFT ZOVEEL VOLDOENING! In de tussentijd kunnen de andere spelers hun dobbelsteen kiezen en acties uitvoeren waardoor het spel niets van zijn tempo verliest.

Wat mij betreft is The Dice Charmers een leukere versie van Clever en ook nog eens met een thema. De enige kritiek die wij hebben is de dramatisch geschreven handleiding. Daarom volgt hieronder nu een beknopte uitleg van een aantal hoofdzaken.

Reviewexemplaar beschikbaar gesteld door @geronimogames.

Ik begin meestal met een paarse dobbelsteen zodat ik altijd wat te verkopen heb.
Wegen moeten altijd een aansluiting hebben aan je paleis. Halve wegen mogen alleen op plekken waar je al een weg getekend hebt. Als je 2 halve wegen hebt mag je ze ook over twee plekken verdelen. Je mag er ook een bocht of een rechte weg en dus een kruispunt van maken.
Bij de markt omcirkel je producten als je ze ontvangt van links naar rechts. Als je ze verkoopt zet je er een kruis door, ook weer van links naar rechts. Je moet ze uiteraard eerst hebben omcirkeld. Onder elk product staat de waarde in geld. Boven de producten staan tentjes. Alles afgekruist onder een specifiek tentje, dan ontvang je een bonus.
Let op als je producten mag verkopen op het veld rechtsboven. Dit mag bij markttentjes. Deze hebben verschillende symbolen. Je mag altijd kiezen tenzij: ‘=’ hetzelfde product of een ‘≠` verschillende type producten.
Bonussen vind je overal. Vaak als je verticaal 3 kruizen zet zoals in het paleis of bij de upgrades van je gebouwen. Je gebruikt deze direct.
Dobbelstenen nemen werkt in een twee speler spel als volgt: neem een dobbelsteen van een kleur leg de andere op de olifant. Deze is niet meer beschikbaar voor de andere speler. Pak je de laatste kleur mag je de nieuwe ronde als eerste dobbelen.
Karma: pak een beschikbare kleur en rol deze samen met een dobbelsteen die op de olifant ligt. Kies er een en leg de niet gebruikte kleur dobbelsteen/stenen op de olifant.