Clever

Clever

Review door Yvonne van @yvonnes_spellenkast

Uitgever: @999games
👥: 1 – 4
⏱: 30 min
👶🏼: 8+
🏆: 8-

Clever is een tactisch dobbelspel/roll&write en gooi je iedere beurt zes dobbelstenen met elk hun eigen kleur. Deze kleur past weer bij een categorie op het scorevel.

Kies een dobbelsteen en noteer de waarde in de bijbehorende categorie en leg de dobbelsteen op je scorevel. Maar let op, alle dobbelstenen met een lager getal worden aan de kant gelegd en mag je niet meer gebruiken.De overige dobbelstenen gooi je nog een keer. Je kiest wederom een dobbelsteen uit, noteert deze, plaats de dobbelsteen op je scorevel en gooit een laatste keer. Nadat je bij de derde worp een dobbelsteen hebt gekozen, mogen de overige spelers een dobbelsteen uit de drie overige dobbelstenen kiezen. Let dus goed op wat je achterlaat voor je medespelers.

Bij een deel van de vakjes die je in kunt vullen op het scorevel, kun je bonussen verdienen. Bijvoorbeeld: een keer opnieuw dobbelen, een getal naar keuze invullen of afkruisen bij een andere categorie etc.
Plan je het slim, dan kun je een kettingreactie aan bonussen krijgen, wat jeuiteindelijk veel punten op kan leveren. Afhankelijk van het aantal spelers speel je vier, vijf of zes rondes. Na deze rondes wint degene met
de meeste punten!

Clever is één van mijn favoriete roll&write spellen. Het kiezen van de dobbelstenen, wanneer gebruik je een bonus en de combinaties die je met de bonussen kunt maken, geven mij precies datgene waardoor ik dit spel vaak speel. Ik speel Clever ook vaak solo, zowel fysiek als via de app.
Door alle combinatiemogelijkheden is dit wel een iets complexer spel dan bijvoorbeeld Keer op Keer. Maar wanneer je het snapt, speelt het vlot weg.

Logo BordspellenBieb

Wil je dit spel een keer proberen voor je deze koopt?

Huur hem dan hier bij de BordspellenBieb®

Of bekijk het hier op Bol.com