Wonder Woods

Wonder Woods

Review door Tijmen

👥 2-5 (8+) ⚙️ Deductie, bluf⏳20 minuten

Ken je dat sprookje van die kinderen die paddenstoelen gingen plukken in het bos? Nee? Ik ook niet want dit sprookje bestaat namelijk niet. Het had wel zo gekund want in het bluf en deductiespel Wonder Woods waan jij je in een sprookjeswereld. Probeer paddenstoelen te plukken die jouw het meeste punten opleveren. Alleen… Welke zijn het meest waardevol?

Heb je deze kaart in handen? Dan is het niet de waarde van de paddenstoel

Kort speloverzicht
🍂 Start het spel door bij vier verschillende paddenstoelborden een ‘informatiekaart’ te leggen met daarop een waarde. Op deze kaarten staan de getallen: 1,3,5 en 7. De informatiekaart die gedekt bij het paddenstoelenbord komt te liggen is de waarde van die paddenstoel. De informatiekaarten die daar niet komen te liggen worden als 1 stapel geschud en verdeeld over de spelers. Ook krijgt iedere speler 5 mandjes en leg je de houten paddenstoeltjes bij hun juiste bord.

🍂Wonder Woods wordt in rondes gespeeld die zijn opgesplitst in 2 delen. In het eerste deel ga jij je mandjes inzetten. Elk van de vier paddenstoelborden heeft 4 kolommen om mandjes te plaatsen maar de kosten worden steeds hoger. De eerste kolom kost 1 mandje, de tweede twee etc. Vul je een kolom dan mag je een paddenstoel van die soort pakken. Kan geen speler meer een kolom vullen dan eindigt deze fase.

🍂Nu breekt fase 2 aan en dat is een interessante. Je beseft je nu namelijk dat het in dit bos draait om informatie en om de mandjes die je kan inzetten. Ben je bereid een van je handkaarten open te leggen dan ontvang je een extra mandje. De ronde is nu afgelopen en iedereen krijgt zijn ingezette mandjes terug.

🍂Het spel gaat door met het plaatsen van de mandjes net zolang tot er bij 2 paddenstoelsoorten geen houten speelstukken genomen kunnen worden. Nu worden de informatiekaarten gedraaid en is de waarde van elke paddenstoel bekent. Tel per soort hoe goed je scoort en bepaal de winnaar!

Zet je mandjes in om een specifieke zwam te nemen. Ze worden steeds duurder
Het spel heeft mooie houten paddenstoelen

Onze mening
Wonder Woods vind ik een zeer geslaagd spel. Het heeft hele heldere en snel uit te leggen regels en duidelijke mechanismes. Deductie en bluf. Deductie is het invullen van missende informatie door slim te beredeneren. In het begin van het spel weet je weinig en neem je een gokje waar jij je mandjes het beste in kan zetten. Naarmate het spel vordert en iedereen meer informatie heeft wordt het bluf element belangrijker. Kan je iemand voor de gek houden en laten denken dat een bepaalde paddenstoelsoort veel waard is terwijl eigenlijk het tegendeel waar is.
Wonder Woods is ook snel. Zowel de tijd die je nodig hebt voor het opzetten maar ook de duur van de potjes zijn relatief kort. De drempel het op tafel te leggen is dus laag. Helemaal omdat hij echt voor een grote doelgroep makkelijk te begrijpen is. Ook is er veel en (relatief) vriendelijke spelersinteractie en dat is iets wat ik nog maar weinig in mijn spellenkast had. Zelf vind ik Wonder Woods het leukst vanaf 3 spelers. Wat ons betreft stop je deze in de spellenwinkel in je mandje want Wonder Woods is zeker met de feestdagen in het vooruitzicht een aanrader.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

in totaal zijn er 4 paddenstoelsoorten in het spel