Ten

Ten

Review door Tijmen

👥1-5 (10+) ⚙️ Push your luck, Bieden⏳ 40 minuten

Een kruising tussen Rummikub en blackjack, zo zou je het nieuwe snelle kaartspel van White Goblin Games prima kunnen omschrijven. Verzamel zoveel mogelijk opeenvolgende getallen van de 4 kleuren en wie weet kroon jij jezelf tot winnaar van Ten.

Je kan kaarten draaien tot cijferkaarten een waarde van 11 of meer hebben. Geld mag je aftrekken van de waarde. Hier ligt dus een waarde van 8.

Kort speloverzicht
Het spel heeft 3 soorten kaarten: cijferkaarten van waarde 1-9, geldkaarten en bonuskaarten. Het doel is om rijtjes van aangesloten cijfers te maken in de vier kleuren. Je beurt start met het opendraaien van kaarten van de gedekte stapel. Ben je tevreden dan pak je de gedraaide kaarten maar pas op, is de som van de kaarten hoger dan 10, dan flop je. Dit betekent dat je beurt voorbij is en jij zonder nieuwe kaarten te nemen de beurt moet doorgeven aan de volgende speler. Het is dus risicovol om voor die extra kaart te gaan. Ook zitten er bonuskaarten in het spel die als een willekeurig getal of een willekeurige kleur kunnen gelden. Als deze open komt te liggen gaan spelers met verzamelde fiches tegen elkaar opbieden wie deze nuttige kaart in hun gebied krijgt. Is de trekstapel leeg eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Je scoort punten met rijtjes in verschillende kleuren die oplopende getallen hebben.

Onze mening
Ten is een kaartspel waarin je kan bieden, verzamelen en een gokje kan wagen. Natuurlijk is geluk een factor maar dit is gelijk de charme die deze stapel je biedt. Regels zijn eenvoudig, elke beurt is spannend en de potjes gaan lekker snel. Wij vinden Ten gewoon een heel aangenaam familiespel.
Waar wij wel onze wenkbrauwen wat bij fronsen zijn de in verhouding grote doos waarin de kaarten alle kanten opvliegen. De chips waarmee je biedt zijn van karton, te klein en zijn lastig op te pakken. Hier was kunstof naar onze mening een betere keus geweest. Aan het spelplezier doen deze twee voetnootjes uiteraard helemaal niets af.

—review exemplaar—