Subastral

Subastral

Review door Colin van de @spelbrekers

Subastral is een kaartspel van de makers van Fleet, met artwork door @bethsobel. In zijn kern is Subastral een set collection kaartspel waarbij spelers proberen zo goed mogelijk setjes van kaarten te maken. In Subastral doe je dit door rijen en kolommen te maken van verschillende natuurgebieden.

Tijdens je beurt plaats je een van de kaarten uit je hand op een van de 6 ‘wolkkaarten’ die in een rij op tafel liggen. Op al deze wolken vormen gedurende het spel stapels met kaarten. Na je kaart te hebben geplaatst heb je de keuze om een andere stapel op de resterende wolken te pakken. Ligt de stapel die je pakt links van de wolk waarop je zojuist jouw kaart heb gelegd, dan mag je de stapel kaarten in je handen nemen om in een volgende beurt te gebruiken. Ligt de stapel rechts van jouw zojuist geplaatst kaart dan mag je deze kaarten scoren. Jouw gekregen kaarten leg je in rijen van verschillende kaarten neer en in kolommen van gelijke kaarten. Hoe je jouw kolommen en rijen neer legt is van groot belang.

Hoe langer de rij kaarten hoe meer punten je scoort, maar in een rij mogen alleen maar verschillende soorten kaarten liggen. Omdat er 8 verschillende soorten natuurgebieden zijn, kan je rij maar maximaal 8 kaarten lang zijn. Je kolommen kaarten scoor je door de 2 langste kolommen te scoren. Hoe verder de kolom naar rechts ligt in je rij hoe meer punten die waard is, dus probeer tijdens het spel de natuurgebieden die rechts liggen te sparen. ūüĆ≥

Ons favoriete spelmechanisme is set collection. Toen we hoorde dat de makers van Fleet een nieuw kaartspel uit gingen geven moesten we hem hebben en we zijn blij verrast. Het spel is vrij simpel, legt snel uit en speelt makkelijk en snel weg. Het mechanisme van je kaarten op een plek leggen en vervolgens kiezen welke stapel je links of rechts pakt is uniek en hebben wij nog in geen enkel ander spel gezien. Deze manier van spelen zorgt ervoor dat je constant blijft opletten welke kaarten er op tafel verschijnen en hoe je bepaalde kaarten kan scoren of kan pakken voor later gebruik. Hou je van set collection, snelle en vooral MOOIE kaartspellen, koop deze!