Samoa
Review door Tijmen
Het is feest op het eiland Samoa. Welke speler versiert zijn masker het mooist?
in 2019 stuurde Lars Jansen een exemplaar van zijn spel Neon Party naar Nox spellenzolder. Die was zo enthousiast over het spel dat het op de radar van 999 games kwam. Zij zochten contact met Lars om het spel uit te gaan geven en kwamen met het idee om het thema te veranderen en daarmee ook het artwork. Het spel ging Samoa heten en voor het artwork werd niemand minder dan Andrew Bosley, de illustrator van Everdell en Tapestry gestrikt. In ons gesprek vertelde Lars dat hij aan meerdere spellen werkt maar deze kwam in hem op, werkte hij uit en was eigenlijk gelijk goed. Ook nadat 999 betrokken raakte is er aan de mechanismes en de balans weinig meer aangepast.
Op het eiland Samoa staan 5 prachtige maskers die versiert moeten worden met de veren die aanspoelen op het strand. Deze veren staan afgebeeld op de kaarten en variëren in waarde van +1 tot en met +5. Elke speler heeft in het geheim de voorkeur voor een van de maskers en moet zorgen dat er zoveel mogelijk verenpunten onder het masker komen. Daarnaast zijn er ook actiekaarten die veren kunnen verplaatsen of minpunten kunnen opleveren. De maskers liggen op een rij en nu moeten de spelers om en om een kaart van de gedekte stapel pakken en open boven of onder een van de maskers leggen. Als er bij een masker in totaal 5 kaarten liggen wordt er gescoord. Er wordt bepaald aan welke zijde de meeste kaarten liggen en alle kaarten, dus ook die aan dezelfde zijde maar bij een ander masker liggen, worden onder de maskers geschoven. De kaarten aan de andere kant worden afgelegd. Dit gaat door tot de trekstapel leeg is. Iedereen vult op het scoreblok in bij welke speler welk masker hoort. Hebben de andere spelers goed geraden dat jij bijvoorbeeld het blauwe masker Sakani had, scoor je deze ronde geen punten. De punten worden geteld, genoteerd en er volgen nog 2 rondes.
Wij speelde dit spel met 3 spelers en het is werkelijk fantastisch. Volgens Lars is dit in dit 2-4 speler spel ook de optimale player count. De continue: Als ik dit doe dan denkt hij dit dus doe ik zo reversed psychology is heerlijk. Het bluffen of het juist opzichtig punten leggen en tegelijkertijd je tegenstander in de gaten houden brengt echt veel lol. Ook hoe de kaarten gebruikt worden is erg origineel. Het is simpelweg duidelijk dat dit onze nieuwe ‘go to’ wordt als we een gezellige avond hebben waar nog even ruimte is voor een spel. Noem het onze nieuwe beverbende die je voor een tientje zeker niet mag laten liggen! We kunnen niet wachten op wat Lars Jansen de komende jaren voor ons in petto heeft.
Wil je dit spel een keer proberen voor je deze koopt? Huur hem dan hier bij de BordspellenBieb® |
Geïnteresseerd geraakt in het spel? Koop het bij Bol.com.