POINT SALAD

POINT SALAD

Review door Tijmen

👥2-6⏳15 ⚙️ set-collection

Kleine kaartspellen zijn er in overvloed maar er zijn er maar een paar die zich echt weten te onderscheiden. Lees verder om erachter te komen of wij dit spel over groentes verzamelen een blijvertje vinden. 

De markt met kaarten die gekozen kunnen worden. De scorekaarten boven en de groentekaarten beneden

Kort speloverzicht
Alle kaarten zijn aan 2 zijden bedrukt. Aan de ene kant vind je de 6 verschillende groentes: tomaat, sla, wortel, ui, kool  en paprika. Aan de andere kant een omschrijving om punten te scoren Schud de kaarten en maak drie gelijke stapels met hun scorekant boven. Draai nu per stapel 2 kaarten open. Je hebt nu de ‘markt’ gecreëerd en het spel kan beginnen. In beurten mogen spelers nu 1 van 2 acties uitvoeren. Of je pakt 1 scorekaart, of je pakt 2 groentekaarten. Kies je de tweede optie dan leg je die kaarten voor je neer en worden de weggenomen kaarten vervangen. Had je een scorekaart gekozen dan had deze 1 van de vele manieren van punten scoren, of verliezen aangegeven. Voorbeelden: Krijg 6 punten als je meeste tomaten hebt of krijg +2 voor elke krop sla maar -2 voor elke paprika. Zo krijgen de spelers in tal van beurten de kans om de beste combinaties te maken dus hun groentes en scorekaarten. Het spel eindigt zodra de laatste kaart is gepoot en wint de speler met de meeste punten.  

De verzameling van een speler. Probeer groente- en scorekaarten te matchen
Er is heel veel variatie dankzij alle verschillende manieren om te scoren

Onze mening
Het is mij echt een raadsel. Hoe kan zo’n klein spel over het verzamelen van groente zo ontzettend vermakelijk zijn. Het uiterlijk is totaal niet aantrekkelijk en met bovenstaande omschrijving van hoe het spel gespeeld wordt gaat mijn hart nou niet bepaald sneller kloppen. Maar elk potje weer, en dat zijn er inmiddels een hele hoop, is het echt een feestje. Het maakt ook niet uit of we hem met z’n tweeën of  met meer spelen, elke keer is het hilarisch. De keuze die je moet maken tussen het nemen van groentekaarten of scorekaarten is vaak eenvoudig tot dat je kijkt wat je tegenstander voor zich heeft liggen. Door het kiezen van groentes uit de juiste rij kan je voorkomen dat die scorekaart die 3 punten oplevert voor elk van hun 5 paprika’s omgedraaid wordt en nu alleen nog maar als tomaat door het leven gaat.  Het zorgt voor frustratie op een leuke manier. Point Salad is zo’n spelletje dat je nooit maar een potje speelt. Er is altijd iemand die z’n revanche wil en het speelt heerlijk snel. Dus ja, dit is absoluut een blijvertje en een absolute aanrader. Ga echter wel voor de Nederlandse versie van White Goblin Games want de versie die wij mochten reviewen komt een wel erg grote doos.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

De doos van de Engelstalige versie is wel erg groot