Monsters of Loch Lomond: Review

Monsters of Loch Lomond: Review

Review door Tijmen

👥 2-6 (8+) ⚙️ Memory, Multi Use cards⏳30 minuten 

Wat doe je als je urenlang aan het hiken bent op de West Highland Way? Je verzint een spel! Dat is precies wat spelontwerpers Robin en Peter-Jan deden. Geïnspireerd door Loch Lomond, bedachten ze “Monsters of Loch Lomond” terwijl ze zaten uit te puffen in een traditionele Schotse pub. Het doel van dit spel is om de sfeer en het gevoel van het ruige landschap en de legendes rondom Loch Lomond te vangen.

 

Kort speloverzicht
“Monsters of Loch Lomond” (MoLL) werkt volgens een mechanisme die vergelijkbaar is met die van Beverbende. Elke speler krijgt vier kaarten die ongezien, gesloten voor zich op tafel worden gelegd. Op elke kaart staat een getal en het doel is om de waarde van deze kaarten te achterhalen. Spelers proberen hoge kaarten te vervangen door kaarten met een lagere waarde.

Elke beurt mag je een kaart van de gezamenlijke (gesloten) trekstapel nemen en bekijken. Je beslist dan of je deze wilt wisselen met een van jouw kaarten. Na vier ronden probeert elke speler de minste punten te hebben.

Wat MoLL onderscheidt van het eerder benoemde spel, is de toevoeging van de ‘SHOO’-actie. Wanneer een willekeurige speler een kaart op de aflegstapel plaatst, mag je “SHOO” roepen en een kaart van jezelf of een tegenstander aanwijzen. Deze kaart wordt onthuld en als het dezelfde kaart is als die op de aflegstapel, worden beide kaarten ‘weggejaagd’. Dit is een leuke thematische toevoeging en nuttig, want minder kaarten betekent minder punten. Ben je ervan overtuigd dat je de minste punten hebt, roep je “SOARSA,” wat staat voor vrijheid. Elke andere speler krijgt nog één beurt, waarna iedereen zijn punten telt en de ronde eindigt. Na vier rondes wordt de winnaar van “Monsters of Loch Lomond” bepaald.

Onze mening
“Monsters of Loch Lomond” biedt een verfrissende draai aan het spelconcept van Beverbende. Waar Beverbende soms kinderlijk kan aanvoelen en repetitief kan worden, voegt MoLL een volwassen thema en vernieuwende spelmechanismes toe. Het spel komt het best tot z’n recht met drie of meer spelers, hoewel het geschikt is voor 2-6 spelers.

Het regelboek dat ook online te raadplegen valt had hier en daar wat duidelijker geschreven kunnen worden. Het gebruikte Artwork is door AI gegeneerd maar bij een team dat hun eerste spel met beperkte middelen op de markt brengt kunnen we daar begrip voor opbrengen.  

MoLL misschien niet het beste kaartspel van het jaar maar de eenvoudige regels en de hoge mate van interactie  zorgen ervoor dat het zeker zijn plaats verdient. Voor ons is dat in het weekend met vrienden en al dan niet een alcoholisch drankje.

  • Koop “Monsters of Loch Lomond” als je houdt van het spelprincipe van Beverbende, maar op zoek bent naar een volwassener versie.
  • Vermijd “Monsters of Loch Lomond” als je korte-termijngeheugen niet meer is wat het ooit was.

Reviewexemplaar