Love Letter

Love Letter

Review door Khenny

👥2-4 (10+) ⚙️ Deductie⏳ 20 minuten

Elk jaar is het weer een grote uitdaging: Valentijnsdag. Je was dit commerciële gedrocht al bijna weer vergeten maar uiteraard wil jij je liefje niet teleurstellen. Wordt het dit jaar weer het standaard etentje,  die doos chocolade of toch een bos last-minute rozen van de pomp? Nee want de oplossing voor deze ingewikkelde kwestie is natuurlijk: een nieuw spel! Speciaal voor Valentijnsdag kijken we naar een spel waarbij het thema ‘liefde’ centraal staat: Love Letter. 

Kort speloverzicht:
Love letter is een spel dat zichzelf eigenlijk speelt. Iedere ronde worden de kaarten geschud en daarvan wordt er eentje blind afgelegd. Alle spelers krijgen nu één kaart gedeeld en ontvangen een overzichtskaart die de rangen van alle karakters vermeld.
Als je aan de beurt bent pak je een kaart van de trekstapel en bepaal je welke van de twee kaarten in je hand je gaat spelen. De meeste kaarten hebben een actie die betrekking hebben op een tegenstander naar keuze. Als je het slim speelt kan je hiermee tegenstanders wegspelen om als laatst over te blijven. Lukt dit, dan win je de ronde. De winnaar van iedere ronde krijgt een roos. En de eerste speler met een ‘x’ aantal rozen (hoeveelheid is afhankelijk van het aantal spelers) wint het spel. 

Deze kaarten zitten in het spel: 
1. Wachter – Als je deze speelt mag je proberen te raden welk kaart een andere speler nog in zijn hand heeft. Heb je het juist ligt die speler uit de ronde.  
2. Priester – Als je deze speelt mag je een speler kiezen en bekijk je de kaart die de speler op dat moment in zijn hand heeft.  
3. Baron – Als je deze kaart speelt mag je een andere speler kiezen. Je  vergelijkt de waarde van zijn kaart met de kaart die jij nog in je hand hebt. Degene met de laagste waarde ligt uit de ronde. In het geval beide spelers dezelfde kaart in hun hebben gebeurd er niets en blijven ze beiden doorspelen. 
4. Kamermeisje – Als je deze speelt ben je tot aan je volgende beurt beschermd tegen alle kaarten die een tegenstander zou kunnen spelen. 
5. Prins – Met deze kaart mag je een speler kiezen (dit mag je ook zelf zijn) en die mag zijn handkaart afleggen en een nieuwe kaart van de stapel pakken. Mocht een speler op deze manier de prinses afleggen,  ligt hij wel uit de ronde.  
6. Koning – Als je deze kaart speelt mag je de kaart die je nog in je hand hebt ruilen met een kaart van een andere speler.  
7. Gravin – De Gravin heeft de één-na-hoogste waarde maar heeft wel als regel dat je haar moet afleggen als je haar in je hand hebt samen met een Prins of Koning.  
8. Prinses – De Prinses heeft de hoogste waarde in het spel maar daardoor ben je ook kwetsbaar, zodra je de prinses moet afleggen lig je uit de ronde.  

Onze mening
Love Letter is stiekem een van mijn favoriete spellen. Het is makkelijk om te leren en de rondes spelen heel snel en dit maakt het een ideaal spel voor tussendoor. Het spel beschikt over een mooie balans tussen tactiek en geluk. Erg handig is de overzichtskaart met daarop de krachten, rangen en hoe vaak iedere kaart in het spel zit. Vooral in latere rondes kan dit je helpen een tactiek te bepalen. Dit is tevens de voornaamste reden dat er iedere ronde één kaart blind wordt aflegt. Je moet nu gokken welke kaart je tegenstander heeft en het is dus niet mogelijk alles precies uit te rekenen. Al met al is Love Letter een spel voor spelers die houden van tactiek maar ook voor spelers die niet vies zijn van een portie geluk.

Love Letter krijgt van mij een 9. Het is een snel en makkelijk spel dat iedere keer weer vermakelijk is.