Dominion

Dominion

Review door Yvonne van @yvonnes_spellekast

Uitgever: @999games
👥: 2 – 4
👶🏼: 8+
⏱: 30 min
🏆: 7,5

Dominion, uitgegeven door @999games is voor mij, net als voor velen, de eerste kennismaking met ‘deckbuilders’ geweest.

Je begint met een deck van zeven koperkaarten en drie landgoedkaarten. De koperkaarten vertegenwoordigen een waarde van 1 munt en de landgoedkaarten geven aan het eind van het spel per kaart 1 overwinningspunt. Tijdens het spel kun je niets met de overwinningskaarten, maar zijn wel belangrijk voor de overwinning aan het eind van het spel.

Door extra kaarten te kopen kun je je deck verbeteren met meer geld, betere acties en overwinningskaarten. Alle spelers hebben toegang tot dezelfde, tien vooraf bepaalde koninkrijkkaarten. (Koninkrijkkaarten kunnen o.a. geldkaarten, actiekaarten of aanvalskaarten zijn)
Met de actiekaarten kun je ook extra acties of extra aanschaf opties krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je een kettingreactie van combinaties op gang brengt waardoor je meerdere keren acties uit mag voeren, kaarten van je trekstapel mag pakken en/of kaarten mag afleggen. Het spel eindigt wanneer drie willekeurige stapels leeg zijn of wanneer de stapel provincie overwinningskaarten leeg is. Degene met de meeste overwinningspunten wint!

Het Koninkrijk Dominion, de kleinere variant, was voor mij de eerste kennismaking met Dominion en met het mechanisme deckbuilding. Deze versie hebben we vaak gespeeld en al snel werd de kleinere variant ingeruild voor het basisspel van Dominion. Elk potje Dominion is weer anders aangezien er maar tien soorten koninkrijkkaarten beschikbaar zijn per spel, terwijl er 26 koninkrijkkaarten in de doos zitten. En met op dit moment dertien uitbreidingen, is er genoeg variatie in het spel te brengen.

§