Cubosaurus
Review door Tijmen
👥 2-5 (8+) ⚙️ Set collection, drafting⏳20 minuten
Cubosaurus is de opvolger van het uiterst leuke Cubirds. De vierkante vogels zijn ingeruild voor dino’s en ook de mechanismes zijn veranderd. Met dezelfde artiest is de stijl van het opvallende artwork wel gebleven. Is dit kaartspel over dino’s ook een big bang?
Kort speloverzicht
Doel van het spel is om een zo goed mogelijk gebalanceerde kudde te vormen. Deze kudde vorm je uit de 7 soorten dino’s die in het spel zitten en hun bijhorende eieren. Een Dino bevindt zich in jouw kudde als je de betreffende dinokaart open voor je hebt gespeeld.
Om punten te scoren ben je afhankelijk van het aantal kaarten dat je per soort hebt verzameld.
Zo vindt de Pentaceratops het maar niks om solo of als duo in je kudde rond te lopen want dan krijg je minpunten. Weet je er echter drie of vier te verzamelen dan krijg je pluspunten. Bij de Brontosaurus is het optimale aantal om te hebben 3 kaarten: 5 punten. Krijg je er echter eentje bij dan tellen ze opeens voor -10 punten.
Uniek aan Cubosaurus zijn de gezamenlijke handkaarten die worden doorgeven. Vind je ze interessant dan leg je ze allemaal voor je op tafel. Heb je ze er liever niet bij dan geef je alle kaarten door, plus een gespeelde kaart uit je kudde. Wanneer je GEEN unieke dinosoort aan de handkaarten kan toevoegen dan MOET je ze nemen. Dit zorgt voor een tactisch element waar je elkaar flink dwars kan zitten door elkaar minpunten aan te smeren. Het spel wordt over 2 rondes gespeeld en de speler met de hoogste score wint.
Onze mening
Wat ons betreft zijn ze er bij uitgever Gam’inBIZ wederom in geslaagd een uniek kaartspel op de markt te brengen. De enige overeenkomst met Cubirds is het uiterlijk want qua gameplay is het volledig z’n eigen ding. Ondanks de beperkte regels krijg je vaak lastige keuzes voor je kiezen. Zo worden er voor elke speler 10 willekeurige dinokaarten gebruikt in een potje. Je weet dus nooit hoeveel dino’s van een soort meedoen. Het zorgt voor onvoorspelbaarheid en een geluksfactor. Vooral hier moet je tegen kunnen bij een potje Cubosaurus. Het kan namelijk maar zo dat je een perfecte kudde hebt samengesteld totdat je in de laatste beurt een stapel kaarten moet spelen die resulteren in een flinke sloot minpunten. Wij houden hiervan omdat elke beurt en elke kaart die je speelt of doorgeeft ertoe doet. Daarnaast vinden wij dit element prima in een spel dat slechts 15 a 20 minuten duurt. Heb je liever wat meer controle dan kan je met de gevorderde regels spelen. Ze voegen zogenaamde ‘evolutietegels’ toe aan het spel en bieden extra acties zoals het wisselen van een kaart met een tegenstander. Alhoewel… in Cubosaurus heb je nooit echt controle.
Een luchtig, vlot kaartspel met een hoop interactie is wat je vindt in het vierkante doosje van Cobosaurus.
Reviewexemplaar