Cubirds

Cubirds

Review door Tijmen

Cubirds is een kaartspel voor 2 tot 5 spelers en je doel is om vogelfamilies te verzamelen. Deze vrolijke fladderaar is de winnaar van Nederlandse Spellenprijs en wij gaan vertellen of we dat terecht vinden.

Kort speloverzicht
In een vierkant doosje krijgen we een flinke stapel kaarten. Wat opvalt is het originele artwork. Er worden 12 kaarten open op tafel gelegd en iedere speler krijgt 8 handkaarten. Nu ga je met de klok mee vogelkaarten aanleggen links of rechts van de open kaarten. Worden er nu vogels ingesloten tussen eenzelfde vogelsoort dan mag je de ingesloten kaarten nemen. Verzamel je genoeg kaarten van 1 soort dan mag je deze ‘familie’ spelen. Afhankelijk van het aantal kaarten dat je hebt verzameld mag je 1 of 2 kaarten bewaren voor je einddoel. Waar zit dan die spreekwoordelijke crux? Nou… Die zit hier. Elke keer dat je kaarten aanlegt, leg je 1 vogelsoort aan. Maar omdat je alle kaarten aan moet leggen van die soort word je voor lastige keuzes gesteld. Wil ik mijn tegenstanders wel deze 4 roodborstjes geven om die 2 toekans te pakken? De speler die als eerste zijn volière vult met 7 verschillende vogels of 2 soorten met drie vogels is de winnaar.

Mening
Of wij de winst van de Nederlandse Spellenprijs 2021 terecht vinden? Absoluut! Cubirds won in de categorie ‘familie’ en een familiespel is precies wat het is. Dit spel kan je vanwege de eenvoudige regels met ieder familielid spelen en omdat het genoeg diepgang heeft blijft hij op tafel komen. Niet voor niets was Cubirds het spel dat wij afgelopen maand het vaakst speelden. Aanrader.

Geinteresseerd geraakt in Cubirds? Koop het bij Bol.com.