5 Torens Review

5 Torens Review

Review door Tijmen

👥 2-5 (8+) ⚙️ Bieden⏳20 minuten 

Het is gaaf hoe veelzijdig kaartspellen blijken te zijn. Alleen de afgelopen jaren al zijn er zoveel originele manieren bedacht om gebruik te maken van deze rechthoeken. Met een titel als ‘5 Torens’ laat het zich wel raden wat het doel is in dit compacte spelletje.

Je bouwt torens met getallen aflopend in waarde

Kort speloverzicht
In 5 Torens ben je een meesterarchitect die de juiste kaarten kiest om de hoogste torens te bouwen.
Het doosje bevat 110 kaarten, 22 van elk van de 5 verschillende torens. Je kan kaarten bemachtigen door te bieden op kaarten in de markt die elke ronde worden opengedraaid.

De kaarten hebben waardes tussen de 0 & 15. De nullen zijn het schaarst en dit zijn torentoppen. Je bouwt een toren op van hoge getallen aflopend naar lage maar daarbij mag je getallen overslaan. Elk type toren mag je maar 1 keer bouwen en als je er een top op bouwt is de toren voltooid.

De eerste fase in een ronde is het bieden. Van de trekstapel worden 5 kaarten opengedraaid. Te beginnen met de speler links van de architect die de laatste bieding won noemen de spelers een getal. Dit getal geeft aan hoeveel van de open kaarten zij kunnen/willen bouwen. Hierbij moet iedere volgende speler een hoger getal noemen of zich onthouden van bieden. Elke speler krijgt hiervoor 1 kans en het hoogste bod wint. Deze neemt  het aantal kaarten gelijk aan zijn bieding, plaatst deze in zijn torens en eventueel overige kaarten worden afgelegd. Als de trekstapel 2 keer is leeggespeeld  eindigt het spel en volgt de puntentelling.

Je vindt op de kaarten allerlei bekende personages

Onze mening
5 Torens blijkt een  vlot toegankelijk spel dat gebouwd is op het fundament van het biedings-mechanisme. Continu word je voor de keuze gesteld om zo hoog mogelijk te bieden want alleen zo verzamel je kaarten. Je moet ze echter wel kunnen plaatsen in je torens en daarbij liever niet heel veel getallen overslaan. Als je al allemaal lage getallen hebt liggen of torens hebt afgerond word je enorm beperkt in wat je kan bieden. Het spel bied gelukkig wel manieren om hier wat flexibel mee om te gaan. Op de 8 mag elk ander getal worden gelegd en de 9 mag jeweer ieder ander getal plaatsen behalve de 0.

Bij dit spel moet je er niet vies voor zijn dat de geluksfactor een rol speelt. De kaarten die in de markt beschikbaar komen moeten maar net in je torens passen. Soms heb je hierdoor een potje dat je heel lekker gaat en een andere keer is het prut. Zelf vind ik dat bij spellen met een korte speelduur van zo’n 20 minuten geen probleem.

Het punt waar het spel zich onderscheidt is het artwork. Waar het uiterlijk mij niet perse aanspreekt is wat er op de kaarten staat vrij hilarisch. Op iedere kaart vind je weer een andere referentie naar iets uit de  popculture. Gerrit de huisdierslak van Spongebob, Back to the future, Dune, Pokemon… het zijn slechts enkele voorbeelden.

Koop 5 torens voor de momenten dat een vlot spel gewenst is. Dit kaartspel is toegankelijk is en heeft een juiste geluksfactor waardoor iedereen kans maakt op de winst.
Vermijd 5 torens als jij altijd alles onder controle wil hebben en er niet van houdt een risicootje te nemen.  

Reviewexemplaar