Ark Nova TowerRex insert

Ark Nova TowerRex insert

Review door Tijmen

👥 1-4 (14+) ⚙️ engine building, drafting⏳90-150 minuten

Het komt je vast wel bekend voor; het bordspel is fantastisch maar het opzetten en opruimen kost zoveel tijd dat het spel vaker dan je lief is in de kast blijft staan. Een goede manier om dit probleem te tackelen zijn de zogenaamde ‘inserts’. Een opslagsysteem voor in de speldoos, het liefst met uitneembare bakjes, die zorgen dat spel in een mum van tijd klaarligt om te spelen. In deze review kijken we naar de houten insert van Ark Nova.

De verschillende verblijven hebben allemaal een eigen plek
De gave playerboards voegen een laag toe zodat je er niets per ongeluk afstoot

Wat krijg je allemaal?
De insert wordt verstuurd als bouwpakket van een flink gewicht (daarover later meer). Alle onderdelen zitten in punchboards waar je de onderdelen uit moet drukken maar ik kwam er snel achter dat ik daarmee had moeten wachten. De handleiding vertelt namelijk welke onderdelen je nodig hebt voor een specifiek bakje. Omdat alles nogal op elkaar lijkt kun je beter wachten met punchen tot je iets nodig hebt. Nu alle onderdelen in elkaar zijn gezet kunnen alle spelcomponenten overgeheveld worden naar de insert. 

Voor de verblijven van de verschillende afmetingen is een apart bakje die alles perfect bewaren. Ook de speciale dierenverblijven kan je prachtig gescheiden opslaan en de verschillende universiteiten en partner dierentuinen hebben nu een eigen plekje. De geldfiches hebben hun eigen smalle, gesegmenteerde bakje en alle speelkaarten kunnen in 3 stapelbare bakjes. Het mooiste wat je krijgt zijn de insteek-playerboards. Hier kan je de dierentuinplattegronden insteken en komt er om alle plekken waar je iets plaatst een randje. Het zorgt ervoor dat je de spelersblokjes, verblijven, partnerdierentuinen en universiteiten niet meer van het bord kan stoten. 

Opslag voor samenwerkingen en universiteiten
Opslag van de speciale verblijven

Onze mening
Wat een prachtig product is deze houten insert van Ark Nova. In de doos ziet het al heel mooi uit en op tafel al helemaal. De verschillende opslagbakjes zijn niet alleen handig maar doordat ze met figuren zijn gegraveerd verheffen ze de tafelpresentatie. Het opzetten en opruimen gaat veel sneller en daarnaast is er nog een handig voordeel. Doordat de onderdelen nu in verschillende bakjes zitten in plaats van de grote zwarte standaard bakken heb je wat minder ruimte op je tafel nodig. De speelkaarten worden verdeeld over 3 bakjes die je op elkaar kan stapelen. Dit vind ik tijdens het spelen top want elke keer dat je kaarten trekt kan je dit uit een ander bakje doen. Alles blijft zo goed geschud maar je kan er ook voor kiezen gespeelde kaarten bij elkaar in 1 bak te doen zodat je nieuwe kaarten ziet in het volgende spel. De hele dikke kers op de hele dikke taart zijn de playerboards. Ze zijn echt heel vet. Het ziet er luxe uit en het speelt heerlijk. Tel daarbij op dat alles als een puzzel in de doos past die je nu op de kop kan houden zonder dat iets van zn plaatst gaat. 

Waar heel veel positiefs is te melden ga ik vanwege het flinke aanschafbedrag (het kost ruim meer dan het spel zelf) ook nog wat punten noemen om rekening mee te houden. De bovenkant van de playerboards is kunststof. Het kan zijn dat ik gewoon lomp ben maar hoe je het folie hier afhaalt voordat je alles inelkaar zet is niet duidelijk omschreven. Ik brak er gelijk 1 doomidden die toen onbruikbaar was. Als alles gemonteerd is dan is het heel stevig. Zoals ik eerder schreef is het gewicht van de insert flink. Omdat de producent van buiten de EU komt moest ik inklaringskosten betalen van liefst EUR 30,-. 

Maar ondanks de punten om rekening mee te houden is dit product het voor mij 100% waard. Mijn favoriete spel wordt nog beter en die heerlijke houtgeur van de insert is een fijne bonus. 

 

De kaartenbakjes kun je los of gestapeld gebruiken