Trekking Trough History

Trekking Trough History

Review door Tijmen

👥 1-4 (10+) ⚙️ drafting, set collection⏳60 minuten

Ik ben dol op geschiedenis, altijd al geweest. Daarnaast vind ik het fijn om van veel verschillende dingen in ieder geval een klein beetje te weten. Dat is namelijk handig voor quizjes en kennisspellen. Aangetrokken door de prachtige doos viel mijn oog op de titel en wist ik dat ik Trekking Trough History (TTH) wilde proberen. Lees snel verder om meer te weten over deze productie. 

Wie achteraan op het tijdsspoor ligt is aan de beurt
Er zijn 3 stapels met kaarten

Kort speloverzicht
In zijn absolute kern is TTH een spel waar je rijtjes van kaarten gaat vormen. Elke kaart bevat een historische gebeurtenis en links bovenaan staat het jaartal van deze gebeurtenis. Door het verzamelen van de prachtig geïllustreerde kaarten ga je dus een tijdlijn opbouwen van (heel) lang geleden tot nu. De uitdaging is dat dit chronologisch moet. Kun je geen recentere kaart aan je tijdlijn toevoegen dan moet je een nieuwe beginnen. Hoe langer je rijen/tijdlijnen hoe meer punten ze bij de eindtelling opleveren. 

De valuta in TTH is tijd. Elke kaart kost een aantal uren van je dag en dit wordt bijgehouden door het zakhorloge in jouw spelerskleur naar een later tijdstip op het tijdspoor te verplaatsen. Bereik je 12:00 dan zit jouw dag erop. Bij het nemen van een kaart uit de markt, waar altijd 5 open kaarten liggen, ontvang je een of meer grondstoffen die je op je ‘Reisschema’ kan plaatsen. Dit is een persoonlijk tableau met wisselende bonussen. Lukt het je om deze bonussen te bedekken dan scoor je overwinningspunten of andere voordelen. Aan het einde van de derde dag eindigt het spel en worden alle overwinningspunten opgeteld om de winnaar te bepalen. 

Er zijn veel bekende maar ook minder bekendere gebeurtenissen te vinden in de doos
Hoe meer opvolgende kaarten je verzameld in een ’trek’ des te meer punten je scoort

Onze mening
Bij het openen van de doos lacht de kwaliteit je toe. Een handige insert met een uitneembare bak voor de grondstoffen, een neopreen mat als speelbord en de kaarten zijn van mooie kwaliteit. Maar ik ga te snel want de doos zelf heeft waanzinnige cover art.

De gameplay zelf is lekker simpel en geschikt voor een grote doelgroep. Vergelijk het qua niveau met Ticket To Ride.  Trekking Through History is natuurlijk niet baanbrekend; Kies een open kaart en leg die in je rijtje. Echter werkt het gewoon heel goed door de aardige twist dat je grondstoffen ontvangt die je gebruikt voor de bonussen op je ‘Reisschema’. Het zet je voor de keus of je de kaart kiest die perfect in je tijdlijn past of de kaart kiest die je de beste grondstoffen geeft. Daarbij heb je natuurlijk rekening te houden met het aantal uren dat een kaart kost. Een thematisch mechanisme dat erg goed werkt. De beurtvolgorde wordt namelijk bepaald door de positie van een speler op het tijdspoor. De speler achteraan, die nog het meeste uren in zijn dag heeft is altijd aan de beurt. Hier kan je tactisch leuk mee spelen waardoor je soms 2 keer achterelkaar een kaart kan kiezen. Het brengt wel het nadeel dat je soms ook weer lang moet wachten voordat je weer aan de beurt bent als je daarvoor een dure kaart had gekozen. 

Dit spel is vooralsnog alleen uitgegeven in het Engels. De eenvoudige regels zijn dus in dezelfde taal maar het spel zelf is taalonafhankelijk. Je hoeft het Engels dus niet machtig te zijn om van TTH te kunnen genieten. Wel staat op de achterkant van elke kaart een informatieve tekst over de gebeurtenissen van die kaart. Mega interessant als je het mij vraagt maar voor de gameplay onbelangrijk. 

Trekking Through History is een eenvoudig spel van prachtige kwaliteit en hetzelfde kan je zeggen over het uiterlijk. 
Dat je er ook nog wat van opsteekt is een mooie bonus wat er alleen maar bij helpt dat wij deze graag op onze speeltafel leggen.  

 

Elke ronde kun je leuke bonussen verdienen met je ‘Reisschema’

 

De eerste maanlanding was in 1969 en dat vergeet ik nu natuurlijk nooit meer