Red Rising

Red Rising

Review door Tijmen

👥1-6 (14+) ⚙️ Drafting ⏳ 60 minuten

Gebaseerd op de boekenreeks van Pierce Brown maakte Jamey Stegmaier zijn nieuwste spel: Red Rising. Het is een wereld met een kastenstelsel die gedomineerd wordt door de ”Golds”. Lukt het jou om na de laatste ronde een zo optimaal mogelijke synergie tussen je kaarten hebben?

Je hand met kaarten. Je probeert kaarten te verzamelen die goed met elkaar samenwerken

Kort speloverzicht

In Red Rising draait alles erom dat je de juiste kaarten met elkaar weet te combineren en hiermee het spel eindigt. Sommige karakters willen graag bij elkaar zijn end andere juist niet. Is het spel voorbij en heb je kaarten op hand die vijandelijk zijn levert dit je minpunten op.
Elke kaart is een karakter uit het boek, maar voor uitlegdoeleinden, hierbij een voorbeeld met willekeurige namen hoe kaarten punten kunnen opleveren:
Mark krijgt 20 bonuspunten als hij met Gert-Jan en Sigrid is. Maar Sigrid levert je -15 punten op als ze samen is met Gert-Jan. Gelukkig kan Wopke dankzij zijn speciale kracht net doen alsof hij Sigrid heet. Je kan Sigrid nu zonder problemen naar Mars sturen.
De rode planeet is namelijk een van de locaties in het spel waar jij je handkaarten kan spelen om gebruik te maken van hun speciale eigenschappen. Doe je dit dan neem je van een andere locatie op het bord een kaart die goed samenwerkt met de personages in je hand. Dit herhaald zich tot aan de voorwaarden is voldaan die het einde van het spel activeren.

Tijdens het spelen probeer je ook doelen te bereiken die het einde van het spel activeren zoals plek 7 op de ‘Fleet Track’

Onze mening
Red Rising heeft mij heel erg positief verrast. De kwaliteit van alle componenten is waanzinnig. Let op: wij hebben wel de duurdere Collector’s Edition in huis die de kaarthouders, metalen blokjes en luxe afwerking op de kaarten toevoegt. Maar dit is niet de hoofdreden waarom ik zo positief ben want dat komt door de sterke gameplay. Elk spel probeer je de dikke stapel unieke kaarten weer zo optimaal mogelijk te combineren. Omdat je nooit dezelfde kaarten gedeeld krijgt is dit telkens weer een uitdagende puzzel. Het spel is Engelstalig en de kaarten kennen relatief veel tekst. Zijn jij of je medespelers deze taal niet goed machtig, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Dit gezegd hebbende is het spel zelf niet ingewikkeld. Zoek je een mooi spel met goede herspeelbaarheid die je binnen het uur kan spelen is Red Rising er een die je wat ons betreft zeker kan overwegen.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.