Perfect Numbers

Perfect Numbers

Review door Tijmen

👥2-4⏳20 minuten ⚙️set collection

Kleine, leuke nieuwe kaartspellen, daar ben ik altijd naar opzoek. Liefst een speelduur van rond de 15 a 20 minuten maar wel met voldoende inhoud en uitdaging. Als fan van het eerste spel van Lars Jansen ‘Samoa’ was ik heel benieuwd of deze opvolger net zo leuk ging zijn. Lars was zo vriendelijk mij zijn spel te sturen.

De markt

Kort speloverzicht
In Perfect numbers ga je rijtjes maken en rijtjes scoren. ‘Rijtjes’ is sowieso het woord van de dag. Je begint het spel met 3 kaarten die je op kleur sorteert. Dit is je persoonlijke speelgebied. Daarnaast is er ‘de markt’ waar alle spelers kaarten moeten nemen in beurtvolgorde. Hier liggen rijen met drie, twee, twee en één kaart. Kies een rij en leg deze kaarten op kleur in je speelgebied. Nu begint het uitdagend te worden. Elke kaart heeft dus een kleur maar ook een getal. Een kaart die je plaatst moet eigenlijk altijd een hogere waarde hebben dan het aantal kaarten die je er hebt liggen. Is de waarde van die kaart namelijk lager moet je kaarten uit de rij verwijderen gelijk aan de waarde van die kaart . Is de kaart die je plaatste hoger mag je hem aanleggen en gebeurt er verder niets. Plaats je echter een kaart met het perfecte getal dan kun je de rij scoren. Dit is bijvoorbeeld een ‘waarde 7′ die je als zevende kaart aan een rij toevoegd. Zij we er dan? Nee, maar wel bijna. In je persoonlijke gebied heb je ruimte voor vier rijen en uiteraard zijn er meer kleuren. Daarnaast mag je niet alleen kaarten bij jezelf leggen maar ook bij de andere spelers. Zo kun je hun rijen scoren of ze pesten. Zijn alle kaarten gespeeld dan telt iedereen z’n gescoorde kaarten en wint de spelers die er de meeste heeft.

Verzamelde kaarten van een speler
Voorbeeld van het originele artwork

Onze mening
Als je Perfect Numbers voor het eerst speelt heb je zeker 1 potje nodig om erin te komen. De belangrijkste handeling werkt namelijk contra intuïtief. bij het aanleggen van kaarten moet je niet naar de waardes kijken van de kaarten maar alleen het aantal kaarten die er liggen. Het is grappig om te zien dat dit voor iedereen altijd flink wennen is. Heb je dit onder de knie wordt elke pot leuker. Steeds ga je meer slimme combinaties vinden al dan niet dankzij de speciale actiekaarten. Het leukste onderdeel van Perfect Numbers vind ik het aanleggen van kaarten bij je tegenstanders. Continu scannen wat de beste plek is van de kaarten die je uit de markt neemt. Het zorgt ervoor dat je nooit een verspeelde beurt hebt en op heel veel manieren punten kan scoren. Het geeft dit spel heel veel interactie en herspeelbaarheid.
Het artwork op kaarten is zeker het benoemen waard. Net als de gameplay had ik wat tijd nodig om er aan te wennen. Inmiddels vind ik het enorm gaaf en ontdek ik steeds leuke details. De dieren die half uit zwerfafval bestaan zien er mooi uit, zijn kleurrijk maar het is ook een kritische boodschap van dit spel dat volledig milieuvriendelijk is geproduceerd.

Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.

Op het puntenspoor houdt elke speler zn voortgang bij.