Het woud

Het woud

Review door Tijmen

👥 1-2 (8+) ⚙️ drafting, set collection⏳30-60 minuten

Als Het woud op je tafel ligt dan kun je bijna het regenwoud horen. In dit spel gaan 2 spelers hun eigen jungle opbouwen met bomen, planten en de dieren die er wonen. Let op dat je ecosysteem in balans is en kijk uit voor de gevaren zoals vuur en ziektes. 

Per plant die je hebt scoor je een specifiek aantal punten
Groei en scoor bonuspunten voor je langste bomen

Kort speloverzicht
In Het woud ga je een regenwoud maken met de 90 speelkaarten die je in de doos vindt.  Er zijn bomen, boomtoppen, dieren en planten. Daarnaast vind je ook de bedreigingen zoals vuur, bliksem en schimmel. Het spel wordt opgezet door alle kaarten te verdelen in 3 gelijke stapels en daar 3 seizoenen mee te vormen. Het spel wordt gespeeld over evenveel rondes. Nu maak je stapels van 1,2 en 3 kaarten dit vormt ‘de nieuwe aanwas’. In een beurt mag een speler de meest linker ‘nieuwe aanwas kaarten’ bekijken en besluiten of hij deze wil hebben en allemaal in z’n woud legt, of, de kaarten terugleggen en de volgende stapel bekijken. Welke keus ook wordt gemaakt altijd komt er nieuwe aanwas bij door een kaart van de seizoenstapel te plaatsen. 

Kies je ervoor om de nieuwe aanwas in je woud te planten dan neem je alle kaarten van die stapel en leg je deze voor je neer.

  • Dieren komen in paren. Een van hen heeft een speciale eigenschap en de ander zorgt voor punten. 
  • Planten scoren punten afhankelijk van het aantal kaarten van dezelfde soort die je verzameld
  • Bomen zijn de basis van elk woud. Er zijn kaarten met boomstammen en boomtoppen.  Met boomstammen laat je een boom groeien en met een boomtop kan je de boom afronden zodat deze punten kan opleveren. 
  • Bedreigingen komen in verschillende vormen. Ze activeren al dan niet direct maar altijd is het resultaat dat er kaarten uit het woud verwijderd moeten worden.

Zijn alle kaarten van de seizoenstapel in het spel dan eindigt de ronde. Bedreigingen worden afgehandeld en punten voor planten worden geteld. Deze kaarten worden nu afgelegd. Ook scoor je nu punten voor de bomen die je deze ronde hebt afgerond door het plaatsen van een boomtop. Aan het einde van de derde ronde ontvang je de punten voor alle dieren en samen maakt dit je eindscore. De speler met de meeste punten is king of the jungle. 

De 3 stapels waar uit te kiezen valt
Een boomtopkaart. HIermee kan je een boom scoren tijdens de telling aan het einde van een seizoen

Onze mening
Het woud is het eerste spel dat door Meeples Bordspellen is uitgegeven. Wij zijn heel dankbaar dat ze dit spel daarvoor hebben uitgekozen want het is een topper. Dit spel over het bouwen van je eigen jungle heeft namelijk een aantal eigenschappen die zeer bij ons in de smaak vielen. Zo moeten we het prachtige artwork benoemen. Elke kaart is een kunstwerkje op zich. De manier waarop je kaarten verzameld is heel interessant. Elke stapel heeft namelijk wel iets positiefs als negatiefs voor je woud. Het kan dan ook gebeuren dat je een stapel pakt die niet optimaal is voor jezelf maar daarmee wel voorkomt dat jouw tegenstander een perfecte kaart weet te bemachtigen. Juist dit zorgt ervoor dat je tactisch gebruik kan maken van bedreigingskaarten. Deze bedreigingskaarten zijn in de basis negatief maar net zoals in het echt zorgen ze voor balans in het ecosysteem. Bosbranden zorgen voor nieuwe leefruimte en ziektes kunnen de reden zijn dat er geen overpopulatie ontstaat van bepaalde diersoorten. Door slim gebruik te maken van deze bedreigingen kun je ook in jouw eigen woud zorgen dat bepaalde planten toch nog punten opleveren. Door de manier waarop je kaarten verzameld is er een leuke vorm van interactie en ook zijn er bepaalde kaarten die hiervoor zorgen. Het is prettig dat deze confrontaties nooit heel gemeen zijn. 

Het woud is zeker geen moeilijk spel en als je de regels helder hebt dan speelt hij heel soepel. Wel heeft het spel een aantal kleinere regels die je eerst even moet doorgronden. Helaas maakt het regelboek het hier niet altijd even makkelijk omdat niet alles op een logische positie staat. Deze bestaat namelijk uit 2 aparte delen die je uit moet vouwen als een landkaart. Het zorgt voor onnodige complexiteit en rommeligheid aan tafel. Gelukkig is het spel zo goed dat dit maar een smetje is.

Wij genieten enorm van onze potjes Het woud.  Er zijn voldoende tactische keuzes te maken en het bouwen van je eigen regenwoud geeft veel voldoening. Omdat er gesloten kaarten zijn is geluk natuurlijk ook een factor maar ja, de natuur is nu eenmaal onvoorspelbaar.

Reviewexemplaar

Er leven dieren van verschillende afmetingen in Het woud