BETWEEN TWO CITIES – review
Review door Tijmen
👥 1-7 (14+) ⚙️ Coöperatief , tegellegspel, drafting⏳ 30 minuten
Between two cities is een tegellegspel waarin je samen met de speler aan je linker-, en de speler aan je rechterhand een stad gaat bouwen. Bouwen doe je met vooral vierkante tegels en daarop staan verschillende gebouwen die allemaal net iets anders scoren. Elke speler werkt dus aan twee steden en jouw stad die het minste aantal punten waard is vormt je eindscore.
Kort speloverzicht
in Between two cities ben jij als gerenommeerd architect begin 19e eeuw gevraagd om twee steden te ontwerpen. Samen met andere architecten ga je de strijd aan om dit klusje zo goed mogelijk te klaren. Met collega’s aan je linker- en rechterzijde ontwerp je met elk van hen een stad. Het spel bestaat uit drie ronden waarin je een stad maakt die uit 16 vakken bestaat (4×4).
In ronde 1 neem je 7 tegels op handen. Elke beurt kies je twee tegels waarvan je er eentje in elke stad legt. De overige tegels geef je in de richting van de klok gedekt door. Iedereen houdt nu 1 tegel over die wordt afgelegd.
In ronde 2 selecteer en plaats je twee rechthoekige tegels ter grootte van 2 normale tegels in beide steden.
Ronde 3 is een herhaling van de eerste ronde maar nu geef je de tegels door in tegenovergestelde richting. Na deze ronde bestaat elke stad uit 16 vakken en worden de punten geteld.
Overleg en planning zijn daarnaast erg belangrijk in Between two cities. De verschillende gebouwen scoren vooral op basis van de positie die ze innemen. Voorbeelden zijn ‘winkels’ die een aaneengesloten kolom of rij moeten vormen of ‘parken’ die aaneengesloten dienen te zijn maar de vorm maakt uit. In totaal zijn er 6 verschillende gebouwen en dit houdt het spel erg overzichtelijk.
Onze mening
Ik heb een enorm zwak voor het jongere en complexere broertje van Between two cities. Dat spel heet Between two Castles of mad king Ludwig en recenseerde we al eerder. Het enige nadeel aan dat spel zijn de vele regels en manieren waarop tegels scoren. Voor onervaren spelers is dat spel misschien net iets te heftig. Het ding is echter dat deze spellen juist leuk zijn om er bij te pakken als je met een grotere groep mensen bent. De kans is dan natuurlijk ook groter dat je iemand treft die zelden een spelletje speelt. Dit is precies wat deze versie zo leuk maakt. Cities is ontzettend behapbaar en daardoor met letterlijk iedereen te spelen. De variatie is daarom misschien wat beperkt maar ik zie dat juist als een voordeel. Als ik iets zou moeten benoemen waar ik minder enthousiast over ben dan is dit het uiterlijk van het spel. De tekeningen zijn behoorlijk basic, saai zelfs, maar dit doet absoluut geen afbreuk aan het spelplezier.
Samenvattend is Between two cities een origineel en eenvoudig spel met veel interactie. Zoek je een spel dat je met een grote groep kan spelen en ook niet zo lang duurt dan is hij zeker je aandacht waard.
Inmiddels is de Essential Edition uit. Klik hier om er meer over te weten te komen.
Dit spel is als reviewexemplaar aan ons beschikbaar gesteld.