Between Two Cities – Essential edition

Between Two Cities – Essential edition

Review door Tijmen

šŸ‘„ 1-7 (14+) āš™ļø Tegelleggen, drafting, set-collectionā³30 minuten

Soms hoeft iets niet helemaal nieuw te zijn. Een likje verf om een ouder product op te knappen kan ervoor zorgen dat het weer jaren mee kan. Dit is ongeveer wat we krijgen met de Essential Edition van Between Two Cities. En nog een beetje extra!

Met de nieuwe plattegrond tableaus vorm je een 5×5 grid

Kort speloverzicht
Net als in het originele Between Two Cities ga je steden bouwen door het slim plaatsen van tegels. Het leuke hieraan is dat je als speler letterlijk tussen (between) twee steden zit omdat je moet samenwerken met je linker en rechter buurman. Het spel wordt gespeeld in 3 fases waarin je steeds 2 tegels kiest uit een stapel mogelijkheden. Daarna leg je in beide steden 1 tegel nadat je met je buurman of buurvrouw hebt overlegd wat de optimale positie is. Er zijn 7 verschillende type gebouwen die allen op hun eigen manier punten opleveren. Zo wordt de waarde van een huis hoger naarmate er meer unieke type gebouwsoorten in je stad liggen. Plaats je een fabriek naast een huis dan is deze nog maar 1 punt waard want niemand wil naast zo’n stinkend ding wonen. Naast huizen en fabrieken zijn er ook nog: winkels, horecagelegenheden, parken, kantoren en de ‘Civics’ (openbare gebouwen).

Wat is er nieuw
Deze uitgave is de combinatie tussen het origineel en de uitbreiding ‘Capitals’. Daarnaast heeft het artwork een flinke opfrisbeurt gekregen. De belangrijkste toevoeging zijn de ‘Landscape mats’. Dit zijn bovenaanzichten van natuurgebieden die de start vormen van de stad. Elk natuurgebied ziet er anders uit en vereist net een andere plaatsing van de tegels. Deze aanvulling zorgt ervoor dat steden er wat meer verschillend uitzien maar ook dat je nu een grid maakt van 5×5 tegels in plaats van 4×4.
Ook de eerder genoemde ‘Civics’ zijn nieuw. Dit zijn openbare gebouwen zoals de biblitotheek en de universiteit. Deze tegels hebben voorkeurstegels die ze aangrezend willen hebben maar ook gebouwen waar ze juist niet naast willen liggen.

Voorbeeld van een Civic
De verschillende Landscape mats

Onze mening
Over het origineel was ik enthousiast en dat is zeker niet veranderd. De nieuwe doos is echt prachtig en daarmee veel mooier dan de wat grauwe verpakking die het had. Het artwork op de tegels had hetzelfde probleem en was het enige puntje van kritiek dat ik toen noemde. Hoewel het nog steeds niet fantastisch is, is het wel een stuk beter geworden. De Landscape mats zijn een sterke toevoeging. Een afgebouwde stad heeft nu een veel meer body en brengt het geheel vanaf de start van het spel direct tot leven. De Civics maken het spel net een tikkie uitdagender maar nog altijd heel behapbaar. Ook het regelboek is weer uitstekend. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het spel pas echt leuk wordt vanaf 4 spelers. Dit komt door de manier waarop de winnaar wordt bepaald. Iedere speler bouwt 2 steden maar je eindscore is de waarde van de stad die het minste scoort. Bij 3 spelers heb je grote kans op een gelijke stand. Ook had ik graag gezien dat het spel voor maximaal 8 spelers was geweest. Volgens mij had het BTC geschikt gemaakt voor een stuk meer gezelschappen.

Samenvattend is Between two cities nog steeds leuk. De Essential edition maakt hem nog wat beter en een tikkeltje meer uitdagend. De prachtige nieuwe doos verhoogd de aantrekkingskracht enorm. Lijkt het spel je leuk dan zou ik zeker voor deze editie gaan.

Reviewexemplaar

Een afgebouwde stad
Tegels!

 

2 reacties op “Between Two Cities – Essential edition

Reacties zijn gesloten.